E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat 20

/
/
/
244 Views

E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat este un aditiv alimentar cu rol de emulgator și aromatizant. Se mai utilizează și ca solvent pentru alți aditivi. E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat este un monoester. Are ca sinonime: polisorbat 20 sau monolaurat de polioxietilenă (20) sorbitan. Aditivul este un amestec de sorbitol parțial esterificat și de mono- şi dianhidridele sale cu acidul lauric comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilenă pentru un mol de sorbitol și de anhidridele sale. Industrial, se obține prin polietoxilarea grupelor hidroxil din molecula sorbitolului sau anhidridelor sale, cu oxidul de etilenă, urmată de esterificarea cu acid gras (acid lauric). Reacția de polieto-xilare are loc la presiunea de 1-4 atm și la temperatura de 120-200°C, în prezența de cata­lizatori bazici (hidroxid sau acetat de sodiu).

Se lucrează la rapoarte molare, oxid de etilenă – ester de sorbitol, pentru ca, în final, mole­cula de emulgator rezultată din reacție să conțină, în medie, 20 de unităţi oxid de etilenă. Aditivul E432, la 25°C, este un lichid uleios, de culoare citron spre chihlimbariu. Are un gust picant, ușor amar, și un miros caracteristic. Este solubil în apă, etanol, metanol, acetat de etil și toluen. Este in­solubil în ulei mineral și în eter de petrol. Este o substanţă emulgatoare cu HLB=17. Aditivul trebuie să conțină minimum 70% grupe de oxietilenă, echivalent cu minimum 97,3% monolaurat de polioxieti­lenă sorbitan (20), raportat la sub­stanța uscată. Conţinutul de apă este de maximum 3%.

În ce alimente se găsește aditivul E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat?

Aditivul E432 se găsește în , răcoritoare, înghețată, sorbete, prăjituri, produse de patiserie, pateuri, supe și alcoolice. Se mai adaugă în , în produse pe bază de lapte și smântână, în emulsii grase ce se utilizează în patiserie, în gheață , în produse de cofetărie, .

De ce se folosește aditivul E432 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan-polisorbat?

Aditivul E432 se folosește în industria alimentară deoarece stabilizează emulsiile de tip ulei în apă.

Alte denumiri ale aditivului

Alte denumiri ale aditivului sunt:

Polysorbate 20;
Hetsorb L-20;
Liposorb L-20;
Lonzest SML-20;
Norfox sorbo T-20;
Poe-20 sorbitan monolaurate;
Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate;
T-maz 20K;
Tween 20;

/ ale aditivului E432

În doze mici aditivul E432 poate provoca iritații ale pielii. În doze mai mari poate provoca urinare, probleme digestive, formarea cheagurilor și pietre la rinichi. Studiile efectuate cu animale de laborator au provocat ciroză hepatică. Aditivul E432 poate conține reziduuri dăunătoare pentru sănătate. Pe termen lung poate fi concerigen.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :