E425 II glucomannan konjac. În ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
/
300 Views

E425 II glucomannan konjac este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator și agent de îngroșare. Glucomananul Konjac conține drept component principal o moleculă de polizaharidă cu masă moleculară mare, glucomanan, format din unități de D-manopiranoză și D-glucopiranoză la un raport molar de 1,6: 1,0 legate între ele prin legături (3(1-4) glicozidice precum și grupări acetil. Fiecare al 19-lea rest de monozaharidă este acetilată. Glucomananul Konjac este un hidrocoloid solubil în apă. Aditivul E425 II glucomannan konjac se obține din făina de Konjac prin spălare cu apă și etanol. Făina de Konjac este materia primă nepurificată, din rădăcina plantei perene, Amorphophallus Konjac.

Aditivul alimentar trebuie să conțină 95% fibre totale din masa uscată. Are o culoare albă, cu particule ușor maronii. Este dispersabilă în apă rece sau fierbinte. Solubilitatea aditivului crește cu temperatura și agitația mecanică. Glucomananul Konjac formează geluri termostabile la cald, în prezenţa carbonatului de potasiu.

În ce alimente se găsește aditivul E425 II glucomannan konjac?

Aditivul E425 II glucomannan konjac se găsește în gemuri, , băuturi , , conserve de . De asemenea, aditivul E425 II este utilizat și în produsele dietetice și de slăbire deoarece se umflă în interiorul stomacului și acționează ca un balon gastric .  Uneori este folosit și la procesarea fructelor și legumelor, diverse emulsii de tip apă/ulei, și preparate din , pește și preparate din pește etc.

De ce se folosește aditivul E425 II glucomannan konjac?

Glucomananul este aditivul care are capacitatea de a forma geluri termostabile la temperaturi ridicate, motiv pentru care este utilizat pentru produsele alimentare cărora le conferă stabilitate mare, la rece sau după fierbere. Utilizarea sa mai este necesară și datorită proprietăților sale funcționale, fiind folosit ca agent de îngroșare, de stabilizare, de umflare și de reținerea apei.

Efecte secundare / ale aditivului E 425 II glucomannan konjac

În dozele în care se folosește în produsele alimentare, aditivul E425 II este inofensiv. Unii autori arată însă că, în cantități mari, reprimă pofta de mâncare, dând senzația de sațietate. Aceasta se datorează faptului că aditivul reține apa în intestine. De asemenea, au fost semnalate cazuri de obstrucții esofagiene, la persoanele care au ingerat în doze mari glucomanan. Unele studii însă, au arătat că prin consumul aditivului E425 II, se inhibă absorbția carbohidraților (diabeticii trebuie să fie precauți), în același timp însă, scade colesterolul și lipoproteinele de joasă densitate (LDL).

Atenție! În cazul capsulelor de slăbire, acestea trebuie luate cu multă apă și să urmeze indicațiile prospectului. De asemenea, în cazul dulciurilor Konjac, acestea trebuie mestecate și nu înghițite dintr-o singură bucată, deoarece au existat aproape 20 de cazuri de deces prin asfixiere, mai ales la copii, bătrâni și persoane cu dificultăți de înghițire.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :