E422 glicerina glycerol. În ce alimente se găsește? Este aditiv periculos?

/
/
/
319 Views

glicerina este un aditiv alimentar cu rol de îndulcitor, stabilizator, umectant, emulgator, agent de îngroșare, agent de umplere etc. Se găsește în mod natural în sânge și în toate grăsimile. Glicerina a fost descoperită în anul 1780 în apele reziduale de la saponificarea grăsimilor. Glicerina se prezintă sub formă de lichid limpede incolor, cu gust dulceag, siropos, higroscopic și cu un miros caracteristic slab. Glicerina cristalizează greu. Păstrată multă vreme la o temperatură sub 0°C, formează cristale cu punct de topire = 20°C. Glicerina are punctul de fierbere = 290°C cu descompunere, motiv pentru care nu poate fi distilată decât în vid.

Se amestecă cu apa în orice proporție, este solubilă în alcool, insolubilă în eter și în hidrocarburi. Prin încălzirea glicerinei în prezența bisulfatului de potasiu se formează acroleina sau propenalul, o substanță toxică (cancerigenă). Aditivul ali­mentar E422 glicerina trebuie să conțină minimum 98% glicerină raportată la substanța anhidră, maxim 5% apă, maximum 0,01% cenușă sulfatată determinată prin calcinare la 800°C, maximum 0,2% butan triol și maximum 0,1% acizi grași și esteri ai acizilor grași (exprimate sub formă de acid butanoic).

În ce alimente se găsește aditivul E422 glicerina?

Aditivul E422 glicerina este adăugat în produse pe bază de și . De asemenea, aditivul E422 mai este inclus în lista cu substanțele suport și solvenții purtători autorizați. După datele din literatura de specialitate, glicerina mai este folosită la obținerea sosurilor, a băuturilor (lichioruri, rachiuri, rom), la fructe uscate și confiate etc. Uneori se mai folosește în produse , dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile, sosuri, snacks-uri, înghețată, prelucrate, carne și produse din carne, pește și produse din pește, ouă, condimente, supe, membrane comestibile etc. Se mai folosește în , produse de brutărie și patiserie. Pe lângă industria alimentară, glicerina se mai folosește la fabricarea săpunului. Se mai adaugă în țigări pentru a camufla gustul neplăcut al săpunului.

De ce se folosește aditivul E422 glicerina?

Utilizarea aditivului E422 glicerina în industria alimentară este necesară datorită proprietăților sale funcționale. Este o substanță higroscopică, deci un bun agent de umectare, fapt datorită căruia este utilizată la obținerea unor produse pe bază de cacao și ciocolată. Este o substanță purtătoare (agent de diluare) și un bun agent de încărcare (de întărire).

Are ca sinonim: trihidroxipropan. Denumirile sale chimice sunt: propan-1,2,3, triol, glicerol, trihidroxipropan. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Glycerin;
  • Glycerol;
  • Glycyl alcohol;
  • 1,2,3-propane triol;
  • Propane-1,2,3-triol;
  • Trihydroxypropane;
  • 1,2,3-trihydroxypropane;

/ efecte adverse ale aditivului E 422 glicerina

Aditivul E422 nu prezintă niciun asupra consu­matorului. Este o substanță inofensivă. Se pre­supune că glicerolul împiedică degradarea ADN-ului provocată de promotori tumorali, lumina ultravioletă și radiații, printr-un me­canism de îndepărtare a radicalilor liberi. În cantități mari provoacă dureri de cap, greață și hiperglicemie. Doza admisă este de 5% p./m. Nu este permis în alimentele pentru copii și sugari.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :