E415 guma xantan. În ce alimente se găsește? Este aditiv periculos?

/
/
/
403 Views

E415 guma xantan este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, agent de umplere și agent de aglomerare. Este un produs natural ce se obține prin fermentarea zahărului sau a melasei în prezența bacteriei Xantomonas Campestris. Este o gumă de . Din punct de vedere chimic este o polizaharidă polianionică, cu masă moleculară mare, obținută prin aerobă, în cultură pură, a glucozei, la pH=6,0-7,5 și la 28-30°C, de către bacteria Xantomonas Campestris. După fermentare, masa biosintetizată este purificată prin extracție cu etanol sau cu propanol-2, după care se usucă și se macină.

Aditivul E415 guma xantan se prezintă sub formă de pudră de culoare crem. Este solubil în apă rece și caldă, dar insolubil în etanol. La dizolvarea sa în apă formează soluții cu vâscozitate mare, asemănătoare unor geluri slabe. Vâscozitatea soluțiilor de xantan este ridicată chiar la concentrații mici ale acestuia. Este stabilă la temperaturi ridicate, într-un interval larg de pH, iar în prezența sărurilor, vâscozitatea crește. Soluţiile de xantan sunt pseudoplastice. Prezintă sinergism cu guma guar sau locust.

În ce alimente se găsește aditivul E415 guma xantan?

Aditivul E415 guma xantan este adăugat singur sau în combinație cu guma gellan (E418), guma de guar, carruba, caragenan, agar- agar, alginați, în gemuri, jeleuri, marmelade, paste și piureuri tarti- nabile, în produse similare pe bază de fructe, inclusiv produse cu un conținut caloric scăzut, în doza de 10g/kg. Se mai adaugă în alimente pe bază de fără , destinate sugarilor, precum și co­piilor sănătoși de vârstă mică, în doza de 20g/kg, separat sau în combinație cu guma carruba, guma guar, guma acacia și pectină. Adi­tivul E415 guma xantan mai este folosit la alimente pregătite în scopuri medicale, în special pentru sugari și copiii de vârstă mică, în sosuri, , umpluturi, în maioneză și în produse de panificație.

De ce se folosește aditivul E415 guma xantan?

E415 guma xantan, prin proprietățile pe care le are de a forma soluții vâs­coase, este necesară în compoziția produselor alimentare care conțin săruri și au un pH acid. Vâscozi­tatea mare a soluțiilor formate în aceste condiții este foarte stabilă. Datorită pseudoplasticităţii sale, modifică textura și consistența pro­duselor în timpul prelucrării lor. Tot datorită pseudoplasticităţii, contribuie la eliberarea substanțelor de aromă din unele alimente, totodată acestea devin mai fluide, în timpul masticației. Este un bun agent de îngroșare, înlocuind în anumite cazuri amidonul. De ase­menea, poate înlocui amidonul din unele produse tip conservă, fiind substanța care permite mai ușor schimbul termic.

Acest fapt protejează alimentele de eventualele degradări produse de temperaturile ridicate în procesele de prelucrare. Prezintă sinergism cu guma guar și locust, motiv pentru care se utilizează împreună la obținerea sosurilor, dressingurilor etc. În cazul dressingurilor semifluide sau maionezelor, are rol de stabilizator, prevenind spargerea emulsiilor. O altă caracteristică a gumei xantan o constituie capacitatea sa de a reține apa și de a păstra prospețimea produselor un timp mai îndelungat (este cazul produselor făinoase și zaharoase). Datorită proprietăților sale de a interacționa cu amidonul și de a forma o rețea cu capacitatea de a reține gazele, asemănă­toare glutenului, se utilizează la fabricarea unor sortimente de fără gluten. În cazul anumitor produse, guma xantan previne sinereza, conferă stabilitate la congelare – decongelare și influențează viscozitatea acestora.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E415 guma xantan

La dozele folosite în , aditivul E415 guma xantan nu constituie un pentru sănătatea consumatorului. Este considerat o substanță de balast, care favorizează digestia. La doze mari, însă, guma xantan prezintă un efect laxativ. Studii efectuate pe animale au evidențiat faptul că aditivul este hidrolizat în tractul gastrointestinal în procentul de 15% (metabolizarea lui se face până la ). Unii cercetători menționează că aditivul poate interfera cu absorbția lipidelor și sărurilor minerale. Xantanul neabsorbit (85%) este eliminat prin fecale. Nu se acumulează în organism. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-10 mg/kilocorp.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :