E414 guma acacia (arabica). În ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
/
865 Views

E414 guma acacia (arabica) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, agent de umplere și aglomerant. Guma acacia este sarea de a acidului arabic: produs de exsudație al trunchiului și al ramurilor unor specii africane de Acacia. Sunt săruri metalice ale unor acizi macromoleculari formați din resturi de hexoze (D-galactoză), pentoze (L-arabinoză) și acizi uronici cu structuri complexe.

Sinonime: guma arabică sau guma de acacia. Este exsudatul copacului Acacia Senegal. Este format din polizaharide cu masă moleculară mare și sărurile lor de calciu, magneziu și potasiu. Prin hidroliză rezultă arabinoza, galactoza, ramnoza, acidul glucuronic ş.a. Compoziția chimică a polimerului este D- galactoză 44%, L-arabinoză 25%, acid D- glucuronic 15,5%, L-ramnoză 14%, acid 4-O-metilglucuronic 1,5%.

Masa moleculară aproximativă a gumei de acacia este 350 000. Se obține din exsudatul arborelui Acacia Senegal (din tulpină și ramuri). Guma de Acacia nemăcinată se prezintă sub formă de picături sferice de culoare albă sau alb-gălbuie, sau de fulgi, granule sau praf. Este o substanță foarte solubilă în apă (1 g se dizolvă în 2 ml apă rece), cu o vâscozitate relativ scăzută, comparativ cu alte .

Guma arabică este solubilă în soluții apoase de etanol (concentrația maximă, de 60% etanol). La concentrații mai mari de 60% etanol, guma arabică precipită. Vâscozitatea soluției sale apoase scade în timp sau prin adăugarea de conservând (acid benzoic). Soluția obținută prin dizolvarea gumei arabice în apă are reacție acidă. La cald, se dizolvă în glicerină și etilenglicol. Este insolubilă în și în unii solvenți organici. Soluția de gumă arabică nu formează geluri. La tratamente termice se produce hidroliză, iar din structura sa, precipită.

În ce alimente se găsește aditivul E414 guma acacia (arabica)?

Aditivul E414 guma acacia (arabica) se găsește în bere și în alimente pe bază de cereale fără gluten, destinate sugarilor și copiilor mici (separat sau în combinație cu guma carruba, guma guar, guma xantan și pectine). Se mai găsește în emulsii de arome, umpluturi dietetice, glazuri, în diverse făinoase, glazuri și la obținerea biscuiților. Uneori se mai găsește în , în aluaturi congelate și în produse pe bază de și ciocolată (doar sub forma agenților de glazurare).

De ce se folosește aditivul E414 guma acacia (arabica)?

Aditivul E414 guma acacia (arabica) este necesar pentru produsele ali­mentare datorită proprietăților sale funcțio­nale, ca de exemplu: solubilitatea sa mare în apă rece, cu formarea de soluții vâscoase, proprietăți de emulgator și de agent formator de filme (agent de glazurare) etc. Are totodată și capacitatea de a reține umiditatea în produse, fapt ce face ca alimentele respective să-și păstreze prospețimea un timp mai îndelungat.

De asemenea, aditivul E414 guma acacia (arabica) reduce adezivitatea și controlează cristalizarea zahărului, fapt pentru care este folosit în glazuri. În produsele zaharoase cu un conținut mare de zaharoză, blochează cristalizarea acesteia. Poate fi folosit și ca agent de îngroșare (bomboane gumate, sticloase). Ca emulgator poate stabiliza emulsiile de arome concentrate sau uscate, încapsulate. În aromele încapsulate, guma acacia previne oxidarea și volatilizarea compușilor de arome, prin filmul protector pe care-l formează în jurul particulei de substanță de aromă.

Aditivul E414 mai este de asemenea utilizat la obținerea aromelor sub formă de pudră pentru budinci, băuturi răcoritoare, checuri etc., prin amestecarea sa cu arome sintetice uleioase și apă. Guma arabică joacă rol de emulgator, stabilizator. Ca emulgator poate forma şi stabiliza emulsiile clasice ulei/apă.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 414 guma acacia (arabica)

Aditivul E414 guma acacia (arabica) este considerat pentru organismul uman o substanță de balast, care favorizează digestia. După unii autori, însă, se pare că guma de acacia nu este la fel de bine tolerată în toate situațiile și că, în cazul anumitor persoane, poate produce alergii manifestate prin erupții cutanate, edeme etc. Conform FAO/OMS, doza zilnică ingerată de om este fără limite. În doze mari, poate provoca alergii, poate inhiba absorbția mineralelor și poate deteriora activitatea diferitelor enzime.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :