E413 guma tragacant (adragante). În ce alimente se găsește? Este toxic?

E413 guma tragacant (adragante) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, agent de umplere și agent de aglomerare. Guma tragant este un exsudat uscat obținut din specii de Astrcigalus gummifer (fa­milia Legumindsae), prin exsudație naturală sau în urma inciziilor efectuate pe tulpinile sau ramurile sale. Din punct de vedere chimic, este formată dintr-un amestec de polizaharide cu masă moleculare mare (galactoaraban precum și polizaharide acide). La hidroliză se formează acidul galacturonic, galactoză, arabinoză, xiloză, fucoză etc.

De asemenea, în cantități mici se obține ramnoză și glucoză (provin din amidon și celuloză). Masa moleculară aproximativă este 800000. Guma adragante nemăcinată se prezintă sub formă de fragmente aplatizate, lamelare, spiralate, de culoare alb-gălbuie, translucide, a căror lungime este de 3 cm şi grosime 0,5-2,5mm. Prin uscare și măcinare la 50°C se obține pulberea de tragacanta, de culoare albă spre galben-deschis sau maro-trandafiriu (ocrupal). Se hidratează cu apă (1 g la 50 ml apă), formând un mucilagiu neted, tare, opalescent.

În ce alimente se găsește aditivul E413 guma tragacant (adragante)?

E413 guma tragacant este stabilă în mediu acid (pH=5,1-5,9), motiv pentru care se folosește la dressinguri slab calorice, în paste tartinabile, în sosuri și în . Se mai folosește la , dulciuri, emulsionate tartinabile, sosuri, conserve de , și produse din , și produse din etc.

De ce se folosește aditivul E413 guma tragacant (adragante)?

Utilizarea aditivului E413 guma tragacant reprezintă o necesitate pentru industria alimentară, deoarece joacă rolul de agent de îngroșare, stabil la un pH acid. Stabilizează emulsiile în care se încorporează și este solubil în apă rece. De asemenea, utilizarea sa mai este necesară deoarece conferă produselor alimentare în care se adaugă vâscozitate mare, la rece sau după fierbere (în produse care gelifică) și pentru faptul că are o capacitate bună de absorbție a apei.

Alte denumiri ale aditivului E 413 guma tragacant

Aditivul E413 are ca sinonime: guma adragante, guma tragacant sau Tragant. Alte denumiri ale aditivului E413 sunt următoarele:

 • Tragacanth;
 • Astragalus gum;
 • Astragalus gummifer gum;
 • Astragalus spp. gum;
 • Goat’s thorn;
 • Gum shiraz;
 • Gum tragacanth;
 • Shiraz gum;
 • Tragacanth gum;
 • Tragant gum;
 • Trangacanth gum (astragalus spp.);

/ ale aditivului E413 guma tragacant

În doze mari, E 413 guma tragacant are efecte laxative. Unii autori semnalează apariția efec­telor alergice, în cazul persoanelor sensibile. De asemenea, aditivul mai poate produce astm și afecțiuni gastrointestinale. Comitetul de experţi FAO/OMS nu a limitat utilizarea acesteia.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :