E407 caragenan TOXIC / PERICULOS! În ce alimente se găsește?

E407 caragenan este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, gelifiant, stabilizator, agent de îngroșare, agent de umplere și agent de aglomerare. Este un produs natural ce se obține din alge roșii (Rhodophuceae). Se găsește în algele din familia Gigartimaceae, Solieriaceae, Hypneacecie și Furcellariaceae din clasa Rhodophyceae.

Industrial se obține prin extracție cu apă. Caragenanul se prezintă sub formă de pudră grunjoasă, de culoare alb-gălbuie spre incolor, insipidă și inodoră. Este o substanță solubilă în apă rece sau caldă. Dintre toate tipurile de caragenan, A caragenanul este foarte solubil în apă rece, iar soluțiile obținute au vâscozitate ridicată. Cara­genanul prezintă stabilitate mare în mediul acid la un pH > 3,5 în mediu neutru și în mediu bazic. La valori sub pH = 3,5, substanța se depolimerizează.

Importanța utilizării caragenanului în rezidă din proprietatea sa func­țională de a forma geluri care au o structură variabilă. Aces­tea pot fi fragile, dure, moi și elastice, în funcție de tipul de caragenan, de concentrația sa, de prezența unor cationi străini cu care aditivul poate interacționa.

În ce alimente se găsește aditivul E 407 caragenan?

E407 caragenan este folosit singur sau în amestec cu E400, , E402, E403, E404, E406, E410, E412, , E418 în gemuri, jeleuri marmelade, și piureuri tartinabile pe bază de fructe, precum și în produse similare cu conținut caloric scăzut. Se mai adaugă în lapte parțial sau total deshidratat, în smântână ­urizată integrală, în alimente postînțărcare pentru sugarii sănătoși. De asemenea, se mai adaugă la stabilizarea băuturilor de lapte, de cacao, în iaurt, în creme desert și în conserve de carne și . Mai este utilizat pentru produse proteice extrudate, în industria produse făinoase, în pâine și produse de panificație, în făinoase și în produse zaharoase.

Se mai adaugă în diverse sortimente de bere, deserturi, cremă de înghețată, dulciuri, jeleuri de fructe, gemuri, lapte condensat, lapte vegetal, produse fără lactoză, creme, sosuri, proaspete, conserve de pește, pateuri, șuncă, slănină, carne și produse din carne.

De ce se folosește aditivul E407 caragenan?

Aditivul E407 se folosește, în primul rând, datorită capacității de gelifiere. În industria conservelor vegetale, gemuri, jeleuri, marmelade, în paste și piureuri tartina­bile, în produse din fructe desert-gelificate, se obțin geluri omogene, termoreversibile, tixotropice. Gelurile nu prezintă fenomenul de sinereză, dacă în produsele respective se adaugă caragenan în amestec cu guma Karaya. Caragenanul ca gelifiant se mai poate folosi, uneori, în amestec cu gelatina, la conserve de carne sau de pește, pentru legarea bucăților de camrn sau de pește, precum și la aspicuri.

Utilizarea aditivul E407 caragenan mai este o necesitate și pentru nectaruri sau , deoa­rece acesta menține în suspensie pulpa fruc­telor respective, jucând astfel rolul de stabilizator al dispersiei coloidale. Tot ca stabi­lizator, caragenanul mai este necesar la glazuri, unde are rolul de a lega apa, împiedicând topirea și înmuierea acestora, la căldură sau la umiditate mai ridicată. De asemenea, ca stabili­zator, caragenanul se folosește și la obținerea sufleurilor. Caragenanul mai este necesar și pentru obținerea unor pelicule protectoare pentru carne, pește și păsări, prevenind deshi­dratarea acestora.

Utilizarea aditivului la dressinguri pentru salate, maioneze etc. se face cu scopul stabilizării emulsiilor, precum și pentru a se obține o anumită consistență a produselor, deoarece caragenanul este și un bun agent de îngroșare. În cazul cremelor desert, caragenanul are rol de stabilizator al emulsiei respective, contribuind la obținerea unei texturi fine, cremoase, cu un aspect atrăgător.

Alte denumiri ale aditivului E 407 caragenan

Aditivul E 407 are ca sinonime: spumă de Irlanda, Eucheman, Iridophycan, Hypnean, Furcellaran sau agar de Danemarca. Se mai găsește și sub denumirea de:

 • Irish moss gelose (from Chondrus spp.);
 • Eucheuman (from Eucheuma spp.);
 • Iridophycan (from Iridaea spp.);
 • Hypnean (from Hypnea spp.)F;
 • urcellaran or Danish agar (from Furcellaria fastigiata);
 • Chondrus crispus powder;
 • Danish agar;
 • Eucheuman;
 • Furcellaran;
 • Hypnean;
 • iridophycan;
 • Irish moss gelose;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E407 caragenan

Aditivul E407 caragenan a fost considerat , până de curând, când s-a demonstrat, pe studii de laborator, că provoacă ulcer, pierderi de sânge în urină și încetinește creșterea. Consumul aditivului poate provoca alergii, poate slăbi sistemul imunitar și în cantități mari poate scădea absorbția mineralelor esențiale.

E407 caragenan este o substanță greu digerabilă. În doze mari are un efect laxativ, dar în alimente cantitățile de aditivi sunt reduse. După unii autori, cara­genanul împiedică asimilarea unor substanțe minerale și a unor . La persoanele sensibile pot să apară fenomene alergice (edeme, erupții cuta­nate etc.). Unii autori caragenanul este inclus pe lista substanțelor toxice care afectea­ză tubul digestiv, putând provoca ulcer și cancer.La testele efectuate pe șobolani s-a constata că produșii lui de degradare produc cancer de colon. Aditivul E 407 nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici și nici femeilor însărcinate.

În prezent mai multe companii de pe piață au decis să retragă acest aditiv din cauza presiunii consumatorilor, care s-au plâns într-o mare măsură de utilizarea sa în produsele destinate copiilor.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.befoodsmart.com
www.medicalnewstoday.com
www.healthline.com
www.telegraph.co.uk

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :