E406 agar-agar. În ce alimente se găsește? Este periculos / toxic?

agar-agar este un aditiv alimentar cu rol de agent de îngroșare, gelifiant, emulgator, stabilizator, agent de umplere și agent de aglomerare. Este un produs natural, o rășină vegetală, care se găsește în algele marine din familiile Gelidiaceae, Sphaerococcaceae precum și în algele roșii înrudite din clasa Rhodophyceae, Gracilaria etc. Industrial se obține prin extracție din algele marine, roșii, cu apă fierbinte. Lichidul fierbinte și vâscos se filtrează la cald, se lasă să gelifice în masă, după care se taie fâșii și se usucă la temperaturi joase.

Se utilizează sub formă de fascicule sau, după măcinarea sa, sub formă de praf. Agar- agarul nemăcinat se prezintă sub formă de fascicule sau benzi fine, membranoase, agluti­nate, sau sub formă de porțiuni tăiate din fibre, de fulgi sau granule. Are culoarea portocaliu- gălbuie, cenușiu-galbenă spre galben-deschis, sau incolor. Este rezistent la umiditate. Nu este friabil în mediu uscat și are un miros caracteristic. Agarul foarte pur este insolubil în apă rece, dar se dizolvă la temperaturi ridicate (fierbere). Prin răcirea soluției de agar se formează geluri. La o concentrație de 0,1% agar și la temperatura de 30-40°C, agarul gelifică. Puterea de gelifiere a agarului este mai mare decât a gelatinei, iar gelurile obținute sunt dure și fragile, prezentând instabilitate din cauza sinerezei.

Gelurile se topesc prin încălzirea lor, la temperatura de 80-90°C. Agarul se deosebește de alte (E400, E401, E402 etc.) prin faptul că gelificarea sa are loc la temperaturi mult mai mici decât tem­peratura la care gelurile se topesc. O caracte­ristică a agarului este compatibilitatea sa cu o serie de proteine și polizaharide. Agarul dispersat în apă, în amestec cu dispersia de gelatină, floculează. Gelurile de agar devin mai rezistente la rupere, în prezența zaharozei, dextrozei și maltodextrinelor. Prezintă sinergism cu guma locust, gelurile de agar fiind astfel mai rezis­tente.

În ce alimente se găsește aditivul E406 agar-agar?

Aditivul E406 agar-agar se adaugă în gemuri, jeleuri, marmelade, în paste și piureuri tartinabile, pe bază de fructe, în produse similare acalorice, singur sau în combinație cu E400, E401, E402, E403, , E407, , E412, E415 și E 418. Aditivul se mai adaugă în vinuri, la obținerea glazurilor, în aspicuri, în produse de patiserie, biscuiți, în înghețată, și în ciocolată.

De ce se folosește aditivul E406 agar-agar?

Utilizarea aditivul E406 agar-agar în este necesară datorită proprietăților sale funcțio­nale, de , de gelifiere, de glazurare și de îngroșare. Ca substanță gelifiantă, se utilizează la obținerea gemurilor, jeleurilor și marmeladelor din fructe, a aspicurilor din de pește și de pasăre și a unor produse zaha­roase. Gelurile formate sunt puternice, elastice, transparente și reversibile termic. La limpezirea vinurilor, se preferă folosirea agarului, deoa­rece este mult mai eficient decât gelatina. Ca agent de glazurare, utilizarea agarului reprezintă o necesitate, pentru proprietatea sa de a lega apa. Se întrebuințează cel mai des la carne și înghețată. Uneori este folosit ca laxativ.

De asemenea, are un efect de inhibare a proceselor de cristalizare a zaharozei (în glazuri tari). La produsele de patiserie, biscuiți, , prăjituri etc., datorită capacității sale de a reține apa, întârzie procesele de învechire (întărire), iar produsele își păstrează astfel prospețimea un timp mai îndelungat. Ca agent de îngroșare, agarul este folosit la paste tartinabile și piureuri din fructe, precum și la unele produse dietetice.

Alte denumiri ale aditivului E 406 agar-agar

Aditivul E406 are ca sinonime: geloză, agar de Japonia, Isinglass de Bengal, Ceylon, China, Japonia, Layor Carang sau gelatină de China. Alte denumiri ale aditivului sunt:

 • Agar agar;
 • Agar-agar;
 • Agal agal gum;
 • Agar gum;
 • Agar powder;
 • Agar-agar gum;
 • Agaropectin mixture with agarose;
 • Agarose mixture with agaropectin;
 • Aloe wood gum;
 • Bengal gelatin;
 • Bengal isinglass;
 • Digenea simplex mucilage;
 • Gelidium amansii kutz. gum;
 • Gelidium spp. gum;
 • Layor carang;
 • Macassar gelatin;
 • Vegetable gelatin;

Efecte secundare / ale aditivului E406 agar-agar

Aditivul E 406 nu prezintă toxicitate pentru organismul uman. Este o substanță nedigera­bilă și, după unii autori, împiedică asimila­rea substanțelor minerale (fier și calciu). În doze mari are efect laxativ, motiv pentru care este utilizat în medicină. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-50 g. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net
www.foodsweeteners.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :