E405 alginat de propilenglicol. În ce alimente se găsește? Este toxic?

E405 alginat de este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, umectant, aromatizant, agent de îngroșare, agent de aglomerare și agent de spumare. Industrial aditivul E405 se obține din acidul alginic, prin tratarea acestuia cu propilen oxidul. Este o substanță inodoră și insipidă, solubilă în apă, chiar și în soluții acide. Este precipitată la un pH < 2,5 sau la o concentrație de săruri > 10% (de exemplu, NaCl). De asemenea, precipitarea sa se mai poate produce în prezența sărurilor de calciu aflate în concentrații moderate sau în prezența solvenților miscibili cu apa la o concentrație a acestora > 20%. Prin dizolvare în apă formează soluții foarte vâscoase.

Vâscozitatea soluțiilor sale este dependentă de gradul de polimerizare al substanţei, de pH-ul mediului, de tempe­ratură. Cu cât gradul de polimerizare este mai mare, cu atât și vâscozitatea soluției crește. Vâscozitatea unei soluții de propilenglicoalginat scade prin încălzire la 50°C, proces care este reversibil la răcire. Peste 50°C, vâscozitatea scade, procesul fiind ireversibil. El este intensificat de prezența acizilor. Pe lângă capacitatea de gelifiere, aditivul mai prezintă și capacitate de emulsionare, de stabilizare și de a forma filme sau pelicule pe suprafața unor alimente.

În ce alimente se găsește aditivul E405 alginat de propilenglicol?

Aditivul E405 alginat de propilenglicol se utilizează la preparatele pentru sugari și copiii de vârstă mică, în scopuri medicale, în cadrul regimurilor speciale. Mai este folosit la emulsii grase, la produse fine de , în umpluturi, glazuri și învelișuri pentru produsele de precum și în deserturi. Se mai adaugă în produse de cofetărie din zahăr, în gheață alimentară pe bază de apă, în snacks pe bază de cereale și cartofi, în sosuri, în bere și în . Acest aditiv face ca spuma berii să fie mai abundentă și mai durabilă.

De asemenea, aditivul E405 alginat de propilenglicol se mai adaugă în preparate din fructe și legume, în băuturi aromate neal­coolice și în lichior emulsionat. Aditivul E405 mai este folosit în preparatele dietetice de regim destinate controlului greutății corporale și pentru înlocuirea aportului alimentar zilnic, sau a unei mese individuale, precum și în ali­mentele dietetice utilizate în scopuri medicale speciale. Se mai adaugă în suplimente dietetice, în cidru, în nectaruri și creme desert, iar uneori în sucuri.

De ce se folosește aditivul E405 alginat de propilenglicol?

Utilizarea aditivului E405 alginat de propilenglicol în industria alimentară este o necesitate, datorită acțiunii sale de , stabilizare, emulsionare, de gelifiere și de glazurare. Ca se folosește la obținerea umpluturilor, sosurilor, siropurilor, nectarurilor, dressingurilor și a produselor dietetice pentru copii. La adaosul de aditiv în dressinguri, se obțin emulsii stabile de vâscozitate medie, uniforme, iar în sosuri produsul este stabilizat, textura sa este unifor­mă și consistentă, fapt ce împiedică separarea fazelor la o depozitare îndelungată.

Mai este utilizat la stabilizarea emulsiilor de arome, a spumei la bere, a sucurilor și concentratelor naturale de fructe, precum și a emulsiilor grase. Utilizarea alginatului de propandiol la fabricarea berii conferă spumei nu numai stabilitate, dar și o structură cremoasă, fină, limpede, aroma nefiind modificată de prezența aditivului. La stabilizarea sucurilor și nectarurilor din fructe, adaosul de aditiv este o necesitate, datorită faptului că acesta împiedică separarea fazelor dispersiei coloidale, formată din pulpa fructelor, de faza lichidă, menținând astfel pulpa fin mărunțită în suspensie. Mai trebuie menționat rolul aditivului de a împiedica procesele de sinereză din unele produse de cofetărie. Alginatul de propan-1,2-diol reduce durata de batere pentru unele produse ali­mentare. Ca agent de glazurare este folosit pentru produse fine de panificație sau pentru produsele de cofetărie.

Alte denumiri ale aditivului E 405 alginat de propilenglicol

Aditivul E405 are ca sinonime: Alginat de hidroxipropil, ester de propan-1,2-diol al acidului alginic, sau alginat de propilenglicol. Denumi­rea sa chimică este: esterul de propan 1-2-diol al acidului alginic. Alte denumiri sunt următoarele:

 • Propane-1,2-diol alginate;
 • 1,2-propane-diol ester of alginic acid;
 • hydroxypropyl alginate;
 • propane 1,2-diol alginateA;
 • Alginic acid ester with 1,2-propane diol;
 • Hydroxypropyl alginate;
 • Kkelcoloid;
 • Manucol ester e/rep;
 • 1,2-propane diol alginate;
 • Propylene alginate;
 • 1,2-propylene glycol alginate;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E405 alginat de propilenglicol

Aditivul E405 alginat de propilenglicol nu este toxic pentru organismul uman. Se digeră în procent de aproximativ 80% din cantitatea ingerată de om. Metabolizarea sa se face în intestin, sub in­fluența microflorei intestinale. Unii autori arată că aditivul poate constitui o substanță de balast pentru tubul digestiv și că asimilarea unor săruri minerale este împiedicată de acesta. Studii efectuate pe subiecți umani au arătat că metabolismul calciului nu este modificat de prezența aditivului. În cazul persoanelor sensibile, aditivul E405 poate provoca alergii cutanate, edeme etc. Conform FAO/OMS, doza zilnică admisă este de 0-25 mg/kilocorp. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.okchem.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :