E404 alginat de calciu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
239 Views

E404 alginat de calciu este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, antispumant, agent de îngroșare și agent de aglomerare. Este de calciu a acidului alginic. Acesta este un copolimer care conține în structura sa acidul (3-D-manuronic şi acidul a-L-guluronic. Denumirea sa chimică este de calciu a acidului alginic. Indus­trial se poate obține din algele brune, prin uscarea acestora la temperatura de 50°C, ur­mată de tocarea și demineralizarea lor cu acid clorhidric. După extracția alginatului cu o soluție alcalină (pH=8-9) și filtrarea sa, are loc precipitarea alginatului de calciu, prin adăugarea sărurilor solubile de calciu.

Alginatul de calciu se prezintă sub formă de pudră fibroasă sau granulară, de culoare alb-gălbuie. Este o sub­stanță inodoră, insipidă. Este insolubilă în apă, dar se solubilizează lent în soluție de polifosfat de sodiu sau de carbonat de sodiu. Deși algina­tul de calciu este insolubil în apă, în cantitate mică, amestecat cu alginatul de sodiu formează soluții foarte vâscoase. Soluțiile de alginat sunt stabile pentru intervalul de pH = 4-10. Proprietățile gelurilor de alginat de calciu sunt determinate de cantitatea de calciu utilizată.

Soluțiile de alginat de calciu, spre deosebire de cele de sodiu sau potasiu sunt tixotropice. O proprietate caracteristică a alginatului de cal­ciu este aceea de a forma filme (pelicule) sau membrane, transparente, flexibile și rezistente la pătrunderea gazelor, uleiurilor etc., dar care permit hidratarea produselor. Aditivul alimen­tar E404 alginat de calciu trebuie să conțină minimum 89,6% și maximum 104,5% alginat de calciu.

În ce alimente se găsește aditivul E404 alginat de calciu?

Aditivul E404 alginat de calciu, se adaugă în gemuri, jeleuri, marmelade, paste, piureuri tartinabile pe bază de fructe, precum și în similare cu un număr scăzut de calorii, singur sau în combinație cu E400, E401, E402, E403, E406, E407, E410, E412, E415, E418. Mai este utilizat ca substanță suport precum și în alimente pentru sugari și de vârstă mică, pentru și budinci, în doză de 0,5g/kg, separat sau în amestec cu E400, E401, E402.

De ce se folosește aditivul E 404 alginat de calciu?

Utilizarea aditivului E404 alginat de calciu este o necesitate pentru faptul că reprezintă un bun agent de îngroșare. Ca agent de îngroșare, se folosește la obținerea umpluturilor pentru prăjituri, având în vedere totodată și capacitatea sa de a reține apa. Acest fapt împiedică înmuierea blatului precum și îngroșarea exagerată a umpluturii care astfel poate fi mai bine dozată de automate. Algina­tul de calciu în siropuri, paste, piureuri, acțio­nează nu numai ca substanță de îngroșare, dar și de , împiedicând separarea fazelor, în alte deserturi, ca de exemplu în checuri, are rol de umectant. Acest fapt determină păstrarea prospețimii produsului un timp mai îndelungat și, în același timp, optimizează proprietățile sale senzoriale.

Alte denumiri ale aditivului E 404 alginat de calciu

Denumirea sa chimică este sarea de calciu a acidului alginic. Alte denumiri ale aditivului sunt:

Alginic acid calcium salt;
Calginate;
Combinace;
Kaltostat;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E404 alginat de calciu

Nu s-au găsit efecte secundare. În doze mari, aditivul E404 alginat de calciu poate avea un efect laxativ și poate inhiba absorbția de fier și calciu în intestin, dar fără să influențeze negativ sănătatea.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :