E402 alginat de potasiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
170 Views

E402 alginat de este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, gelifiant și agent de îngroșare. Industrial se obține din algele brune, care conțin acid alginic ca un constituent al pereților celulari. Algele uscate la 50°C sunt tocate, apoi demineralizate prin tratare succesivă cu o soluție apoasă de acid clorhidric, după care extracția se face cu o soluție de hidroxid de potasiu. Rezultă alginatul de potasiu brut sub formă de soluție care se precipită cu alcool etilic.

Aditivul E402 alginat de potasiu se prezintă sub formă de pudră fibroasă sau granulară, de culoare alb-gălbuie. Este o substanță inodoră și insipidă. Prezintă solubilitate în apă, iar soluțiile obținute sunt vâscoase, chiar la concentrații mici de alginat de potasiu. Vâscozitatea soluției de alginat de potasiu crește odată cu creșterea concentrației sale. De asemenea, pentru o anumită concentrație a alginatului de potasiu, odată cu creșterea gradului de polimerizare se constată și o creștere a vâscozității soluției sale.

În ce alimente se găsește aditivul E402 alginat de potasiu?

E 402 alginat de potasiu se adaugă în gemuri, , marmelade, paste și piureuri tartinabile pe bază de fructe, precum și în produsele cu un conținut scăzut de calorii, singur sau în amestec cu E400, E401, , E404, E406, E407, E410, , E415, . Se mai adaugă în smântână pasteurizată integrală, singur sau în combinație cu E401, E407, E466 și , în budinci sau în diverse deserturi pentru sugari și copiii de vârstă mică, sănătoși, singur sau în amestec cu E 400, E 401, E 404.

De ce se folosește aditivul E402 alginat de potasiu?

Utilizările aditivului E402 alginat de potasiu reprezintă o necesitate, în primul rând, datorită capacității sale de a gelifia, apoi ca și de stabilizare a sistemelor alimentare, precum și datorită capacității sale de a forma filme (pelicule) și membrane pe suprafața unor produse alimentare. Ca gelifiant este necesar pentru a obține gemuri, jeleuri, marmelade, paste, piureuri etc. Ca se utilizează la deserturi, umpluturi pentru plăcintă, budinci etc. Formarea de pelicule la suprafața unor produse alimentare reprezintă o necesitate, deoarece alimentele sunt astfel protejate de influența factorilor oxidanți externi (lumină, ), iar oxidarea lipidelor conți­nute în produs este împiedicată, ca și deshidratarea alimentelor.

Alte denumiri ale aditivului E 402 alginat de potasiu

Are denumirea chimică: sare potasică a acidului alginic. Alte denumiri ale aditivului E402 sunt:

  • Alginic acid potassium salt;
  • Kelmar;
  • Potassium polyalginate;
  • Potassium polymannuronate;
  • Stercofuge;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E402 alginat de potasiu

E402 alginat de potasiu, ca și alginatul de sodiu este considerat lipsit de toxicitate pentru organismul uman. Metabolizarea alginatului de potasiu are loc în partea inferioară a tractului intestinal, sub influența microflorei intestinale. Unii autori consideră că alginatul de potasiu joacă rol de balast pentru tractul digestiv. De asemenea, se semnalează o interferență a metabolismului alginatului cu unele , fapt ce împiedică asi­milarea acestora. Studii efectuate pe subiecți umani evidențiază faptul că metabo­lismul alginatului nu interferează metabolis­mul calciului. La om, doza zilnică admisi­bilă este de la 0 la 50mg/kilocorp, exprimată în acid alginic. Aditivul E402 este admis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net
1source.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :