E401 alginat de sodiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
469 Views

E401 alginat de este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare și gelifiant. Are ca denumire chimică: sare sodică a acidului alginic. Acidul alginic se extrage din alge brune, fiind un constituent al pereților lor celulari. Este o substanță inodoră, insipidă, ușor solubilă în apă rece și caldă, formând soluții vâscoase. Vâscozitatea soluțiilor de alginat de sodiu nu este afectată în domeniul de pH = 4-10. pH-ul soluției de alginat de sodiu 1% este cuprins între 6 și 8. Prezintă un comportament pseudoplastic, care se accentuează la con­centrații ridicate ale soluției și pentru un grad mare de polimerizare a substanței. La valori de pH < 3,5, acidul alginic insolubil precipită.

În ce alimente se găsește aditivul E401 alginat de sodiu?

Aditivul E401 alginat de sodiu este adăugat în gemuri, marmelade, jeleuri, paste și piureuri tartinabile, similare pe bază de fructe, cu număr redus de , singur sau împreună cu , , E403, E404, E406, E407, E410, E412, E415, E418. În smântână pasteurizată integrală este adăugat singur sau împreună cu , E407, E466, E471, în preparate pentru sugari și copii de vârstă mică, sănătoși (ca de exemplu în deserturi și budinci), separat sau în combinație cu E400, și E404. Se mai adaugă în preparatele pentru sugari și copii de vârstă mică, în scopuri medicale, ca de exemplu în alimentele necesare pentru tratarea disfuncțiilor metabolice și pentru o alimentație cu ajutorul sondei gastrice.

De ce se folosește aditivul E401 alginat de sodiu?

Aditivul E401 alginat de sodiu este necesar pentru industria alimen­tară, ca agent de îngroșare pentru sosuri, budinci, umpluturi pentru plăcintă și prăjituri, în cazul prăjiturilor, apa fiind reținută de către aditiv în umplutură, nu se mai produce înmu­ierea blatului. În sosuri, siropuri, supe, alginatul, pe lângă faptul că acționează ca agent de îngroșare, împiedică totodată și separarea fazelor. Ca gelifiant, alginatul de sodiu este utilizat preferențial, față de alți agenți de gelifiere, deoarece formează geluri foarte stabile din punct de vedere termic. Din acest motiv este folosit la produse tip desert, glazuri tip gel, umpluturi etc.

Gelurile formate de alginatul de sodiu sunt clare, uniforme și permit o bună evidențiere a aromei, iar gelifierea este rapidă. Aditivul E401 alginat de sodiu este folosit și pentru capacitatea sa de a forma pelicule (filme) precum și membrane la suprafața unor produse alimentare, ca de exemplu, pentru preparate din , pește, pasăre. Aceste pelicule apără alimentele mai sus-menționate de degradări prin deshidratare sau prin procese de oxidare a lipidelor. Mai este utilizat și pentru capacitatea sa de stabilizare a unor produse alimentare, ca de exemplu pentru smântână, frișcă, înghețată, sufleuri, topite etc. Are rol de pentru checuri, fapt datorită căruia produsul rămâne proaspăt timp îndelungat.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E401 alginat de sodiu

Aditivul E401 alginat de sodiu ingerat, în organismul uman este digerat mai ales în partea inferioară a tractului intestinal, sub acțiunea microflorei intestinale. Unii autori consideră alginatul de sodiu ca o substanță de balast pentru tractul digestiv al omului. De asemenea, se consideră că alginatul de sodiu poate împiedica unele procese metabolice de asimilare a substanțelor . Alți cercetători susțin însă că alginații nu interferează și nu modifică metabolismul calciului. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-50 mg/kilocorp.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :