E385 EDTA etilendiaminotetraacetat PERICULOS! În ce alimente îl găsim?

/
/
/
227 Views

E385 EDTA este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant și sechestrant, emulgator și conservant. Aditivul are ca sinonime EDTA de calciu disodic sau edetat de calciu disodiu. Industrial, aditivul E485 este obținut prin tratarea acidului cloracetic cu etilendiamina, în prezența unei baze. Substanța se prezintă sub formă solidă, de pulbere cristalină, granule, sau de pudră albă. Este foarte slab higroscopică, solubilă în apă, inodoră și insipidă. pH-ul unei soluții apoase de concentrație 1% este cuprins între 6,5 și 7,5.

În ce alimente se găsește aditivul E385 EDTA?

Aditivul E385 EDTA este admis în emulsionate, în grăsimi tartinabile, în în conservă, în crustacee refrigerate sau congelate, în crustacee și moluște în conservă, în de leguminoase, în și ciuperci conser­vate și în anghinarea la conservă. Se mai găsește în maioneză. conserve de fructe. De asemenea, se mai folosește și ca medicament pentru a trata intoxicațiile cu metale grele.

De ce se folosește aditivul E385 EDTA?

Necesitatea utilizării aditivului E385 EDTA constă în prevenirea fenomenelor de îmbrunare neenzimatică a conservelor vegetale, îmbrunare datorată proceselor de complexare a polifenolilor cu ionii metalici. , moluștele, crustaceele în conservă își păstrează textura nemodificată și totodată se previn procesele de degradare a culorii lor inițiale, dacă înainte de a fi conservate sunt tratate cu aditivul E385.

Modificarea culorii, în absența aditivului, este cauzată de prezența cuprului, fierului sau zincului (sau acumulării acestora din apele poluate) în carnea de pește și de moluște. Acești ioni reacționează cu hidrogenul sulfurat provenit din aminoacizii cu sulf (formați din descompu­nerea proteinelor). Ca urmare a reacțiilor care au loc, se obțin sulfuri colorate în brun, care colorează produsele respective. Atât în cazul conservelor vegetale, cât și în cazul conservelor de pește, moluște sau crustacee, rolul aditivului este de sechestrant, prin complexarea ionilor metalici respon­sabili de colorarea nedorită a produ­selor conservate.

Efecte secundare / efecte ale aditivului E385 EDTA

Utilizarea aditivului E385 EDTA în doze mici nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. În doze mari, datorită acțiunii sale sechestrante, reacționează și cu calciu, formând combinații complexe (chelați), stabile. Acest fapt îi dăunează organismului, deoarece îl sărăcește în calciu (poate să apară tetania hipocalcică).

Sărurile de sodiu și potasiu ale EDTA în soluție pot acționa asupra dinților. Se recomandă evitarea inhalării pulberii, deoarece este un iritant pentru căile respiratorii superioare și mai ales pentru fosele nazale. De asemenea, în doze mari poate duce la apariția unor modificări metabolice, la dezechilibre ale balanței minerale, la inhibarea unor enzime și la apariția unor afecțiuni gastrointestinale. După unii autori, aditivul este nefrotoxic. Nu se recomandă folosirea aditivului în alimentația copiilor și nici femeilor însărcinate. De asemenea, în doze mici, inhibă absorbția mineralelor și a fierului.

În doze mari, poate provoca și vărsături,diaree, dureri de stomac, probleme de coagulare și pierderi de sânge în urină. Este destul de ușor să consumi o cantitate destul de ridicată din acest aditiv, din cauză că foarte multe produse alimentare îl conțin. Conform FAO/OMS, doza zilnică admisibilă de aditiv este de la 0-25 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.livestrong.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :