E380 citrat de amoniu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
169 Views

E380 citrat de amoniu este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, stabilizator de culoare și emulgator. Se obține prin reacția de neu­tralizare a acidului citric cu amoniac sau cu carbonați de amoniu, precum și cu hidroxid de amoniu. De asemenea, se mai poate obține și printr-o reacție de dublu schimb prin utilizarea unui citrit și a sărurilor solubile de amoniu. Se prezintă sub formă de substanță solidă cristali­zată, sau de granule. Este ușor solubilă în rece (se solubilizează în procentul de 50%), dar este puțin solubilă în etanol. pH-ul unei soluții apoase de concentrație 0,1M este de 4,3. Aditivul alimentar trebuie să aibă o cantitate de substanță activă de peste 90%.

În ce alimente se găsește aditivul E380 citrat de amoniu?

Aditivul E380 citrat de amoniu este utilizat pentru corectarea acidității în doze necesare obținerii pH-ului dorit. De asemenea, mai este folosit și ca stabilizator de culoare. Se utilizează în de , , pește, carne etc. Se mai găsește în de ciocolată, creme, sucuri, băuturi răcoritoare, gemuri, , deserturi, produse de patiserie și produse obținute din lămâi, produse dietetice, suplimente alimentare.

De ce se folosește aditivul E380 citrat de amoniu?

Aditivul E380 este necesar în industria alimentară fiind corector de aciditate pentru unele produse alimentare și ca stabi­lizator de culoare.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E380

E 380 citrat de amoniu, folosit în doze mari (4-6 g/zi), o perioadă de timp mai îndelungată, poate avea unele efecte negative asupra organismului uman. Astfel, se poate produce o creștere a acidității sângelui și a lichidelor intestinale, iar clinic, o diminuare a peristaltismului intestinal. Citrații pot influența rezultatele testelor de laborator privind funcția hepatică, pancreatică, precum și aciditatea /alcalinitatea sangvină. Alții cercetători au demonstrat că citratul de amoniu are utilizări farmaceutice, ca diuretic. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Poate tulbura funcționarea ficatului și a pancreasului.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.1source.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :