E355 acid adipic. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
215 Views

E355 acid adipic este un aditiv alimentar cu rol de acidifiant, corector de aciditate, potențiator de aromă, agent de întărire, afânător și aromatizant. Nu se găsește în produsele naturale, dar se poate forma în cantități mici prin râncezirea grăsimilor. Are ca sinonim: acid adipic, iar denumirea chimică este acidul 1, 6 hexandioic. Este un acid bibazic, care se obține industrial prin oxidarea cu acid azotic concentrat sau cu permanganat de potasiu a ciclohexanonei sau a ciclohexanolului.

Se mai poate folosi ca materie primă și fenolul, care este trecut printr-un amestec de ciclohexanol și ciclohexanonă. Se prezintă sub formă de cristale incolore sau de pulbere albă. Este inodor și are un gust acru. Se topește la temperatura de 152°C, iar punctul de fierbere este 216,5°C. alimentar trebuie să conțină 99,5% substanță activă.

Sărurile sale, adipatul de sodiu () și de potasiu (E357), sunt autorizate pentru a fi folosite ca aditivi în industria alimentară. Au aceleași ca și acidul adipic, fiind substanțe corectoare de aciditate. Se obțin prin tratarea acidului adipic cu săruri solubile, de sodiu și de potasiu. Sunt substanțe solide cristalizate, incolore, solubile în apă.

În ce alimente se găsește aditivul E355 acid adipic?

E355 acid adipic precum și sărurile sale, adipatul de sodiu (E356) și adipatul de potasiu (E357), se utilizează la umpluturi și glazuri pentru produse fine de , în amestecuri de prafuri pentru , în cu aspect de jeleu, în cu aromă de fructe, produse de patiserie și în prafuri pentru prepararea în casă a băuturilor. Se mai utilizează în industria fabricării brânzeturilor, în industria uleiurilor, sau în sosuri, ca de exemplu: sosul de soia.

De ce se folosește aditivul E355 acid adipic?

Ca acidulanți, utilizarea aditivului E355 aci­dul adipic și a sărurilor sale este o necesitate prin faptul că reglează pH-ul unor produse alimentare (pulberi de fructe instant). Joacă în același timp și rol de agenți de conservare, prevenind dezvoltarea microorganismelor, responsabile de apariția toxiinfecțiilor alimentare. De asemenea, aditivii îmbunătățesc caracteris­ticile de udare ale produselor care conțin de ou, precum și caracteristicile de topire ale brânzeturilor. Acidul adipic și adipații mai sunt utilizați și datorită faptului că induc procesul de gelificare la imitațiile de gemuri și jeleuri, ca sechestrând pentru metale grele în procesul de fabricare a uleiului și ca aromatizanți pentru unele produse alimentare (sosuri de soia).

Alte denumiri ale aditivului E355

 • Acifloctin;
 • Acinetten;
 • Adilactetten;
 • Adipinic acid;
 • 1,4-butane dicarboxylic acid;
 • Hexane dioic acid;
 • 1,6-hexane dioic acid;
 • Hexanedioic acid;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E355 acid adipic

E355 acid adipic și adipații ingerați în organismul uman sunt parțial metabolizați, în cea mai mare parte fiind excretați prin urină. Sunt considerați inofensivi. Totuși, unii autori consideră că adipatul de sodiu produce iritații ale ochilor. Adipații sunt considerați contaminanți ai apei, aerului și solului, proveniți din arderea deșeurilor menajere urbane și din ape menajere urbane. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :