E353 acid metatartaric. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
189 Views

E353 acid metatartaric este un aditiv alimentar cu rol de acidifiant, stabilizator, ce se utilizează pentru stabilizarea vinului. Acidul metatartric este o lactidă. Potrivit Codexului oenologic internațional, sub numele de acid metatartric se înțelege produsul care este format din monoesterul și diesterul ditartric, în proporții variabile, aflați în ames­tec cu cantități mici de poliesteri mai puțin cunoscuți, cu cantități variabile de acid tartric neesterificat, precum și cu acid piruvic. Acidul metatartric se obține prin încălzirea menajată a acidului tartric la temperaturi cuprinse între 150 şi 170°C, sub presiune redusă, sau la presiune atmosferică. La încălzirea acidului tartric, are loc deshidratarea sa parțială. Se lucrează fie la ridicată (170°C) și la presiunea atmosferică, fie la 150°C în vacuum.

Aditivul alimentar E353 acid metatartaric se prezintă ca o masă cristalină sau sub formă de pudră de albă sau colorată în galben-brun. Are un miros slab de pâine prăjită sau de caramel, datorat acidului piruvic. Este o substanță foarte solubilă în apă și în alcool. Este delicvescentă, adică ab­soarbe vapori de apă din atmosferă, solvindu-se în apa absorbită. În stare uscată își păstrează proprietatea de substanță inhibitoare a cristali­zării tartraților din vin, un timp mai îndelungat. Această proprietate dispare cu cât temperatura este mai ridicată. Aditivul, pentru motivul arătat mai sus, se păstrează în vase închise ermetic.

În ce alimente se găsește aditivul E353 acid metatartaric?

Aditivul E353 acid metatartaric este adăugat în vinuri, în conformitate cu legislația în vigoare, între 100 și 200 mg/l. Mai este adăugat în “Made Wine” în cantitate de 100 mg/l. În alte țări se mai folosește la fabricarea băuturilor răcoritoare, sifon, băuturi energizante, gemuri, , și diverse produse de patiserie.

De ce se folosește aditivul E353 acid metatartaric?

Aditivul E353 acid metatartaric este necesar datorită faptului că joacă rolul unui agent de reglare a acidității. În vinuri se utilizează ca inhibitor al cristalizării tartratului acid de potasiu sau a tartratului de calciu. Acțiunea de inhibitor se manifestă prin adsorbția sa pe suprafața germenilor de cristalizare, pe care-i învăluie și îi acoperă, blocându-le creșterea, prin împiedicarea depu­nerii noilor straturi de tartrați. Această protecție nu este de durată, ci este limitată la 6-9 luni, deoa­rece în timp, acidul metatartric suferă procesul de hidroliză, transformându-se în acid tartric. Perioada de protecție depinde și de condițiile de păstrare a vinului. La temperaturi mai ridicate, hidroliză decurge mai repede.

/ ale aditivului E 353 acid metatartaric

Unii autori consideră că acidul metatartric, în doze mari, reduce asimilarea calciului. Este un aditiv inofensiv. Totuși, se recomandă consumul cu moderație.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.noshly.com
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :