E343 (i) fosfat monomagnezic și E343 (ii) fosfat dimagnezic

/
/
/
133 Views

E343 (i) monomagnezic este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant și stabilizator (de reținere a apei și de îngroșare). Aditivul E343 (i) fosfat monomagnezic are ca sinonime: fosfat de monobazic, ortofosfat monomagnezic, iar denumirea sa chimică este dihidrogenofosfat de , dihidrogeno-monofosfat monomagnezic. Este o substanță cristalizată, de culoare albă, insolubilă în apă, dar solubilă în acid acetic. Aditivul alimentar trebuie să aibă un conținut minim de 95% substanță activă, raportat la substanța uscată. Pierderile la deshidratare sunt de maximum 14% după uscare la 105°C, timp de patru ore.

Ortofosfatul dimagnezic E343 (ii) are ca sinonime: fosfat de magneziu dibazic, ortofosfat dimagnezic, iar denumirea chimică este: monohidrogenofosfat de magneziu, hidrogenoortofosfat de magneziu, fosfat de magneziu secundar sau fosfat bimagnezic. Se obține prin tratarea sărurilor solubile de magneziu cu fosfat disodic în prezența NH4OH. Este o substanță solidă cristalizată, de culoare albă, insolubilă în apă și în etanol, dar este solubilă în acizi. Aditivul alimentar trebuie să conțină minimum 98% substanță activă după uscare la 200°C, timp de trei ore. Pierderile prin calcinare la 800°C timp de 30 de minute nu trebuie să depășească maximum 8,5%.

În ce alimente se găsesc aditivii E343 (i) fosfat monomagnezic și ortofosfatul dimagnezic E343 (ii)?

Aditivii E 343 (I ) și (II) se adaugă în diverse produse alimentare, singuri sau în amestec cu E339 (I, II, III), , E341 (I, II, III) și E452. Ortofosfatul mono- și dimagnezic se adaugă în lapte sterilizat și preparat prin procedeul UHT; în lapte parțial deshidratat cu un conținut de s.u. sub 28%; în lapte praf și lapte degresat; în smântână pasteurizată, sterilizată UHT; în unt preparat din smântână acidă; în frișcă și produse similare din grăsimi vegetale; în brânză proaspătă (exclusiv Mozarella); în brânză topită și în produse similare, 20g/kg.

Aditivii se mai adaugă în produse zaharoase și de cofetărie, ca de exemplu în amestecuri de prafuri pentru desert, în , în glazuri ca siropuri pentru clătite, siropuri aromate pentru , în produse de cofetărie; în zahăr pentru glazuri; în preparate din fructe și fructe confiate și în gumă de mestecat. Ortofosfatul mono- și dimagnezic se mai adaugă în diverse, ca de exemplu, în cartofi prelucrați (inclusiv produse prelucrate, refrigerate, congelate, deshidratate); în produse grase din pește sau carne; în materii grase tartinabile (exclusiv unt) și în file de pește neprelucrat, refrigerat sau congelat.

De asemenea, se mai adaugă în moluște și crustacee neprelucrate, refrigerate, congelate; în pastă din pește și crustacee; în și în membranele pentru produsele din carne și vegetale. Uneori, se mai adaugă în sosuri, în supe și ciorbe; în suplimente dietetice; în băuturi pe bază de cafea pentru mașini automate și în ou lichid. În sortimentele de , aditivul este utilizat în produse fine; în făină cu agenți de afânare; în aluaturi; în tăiței; în emulsii apoase pe bază de apă pentru acoperirea formelor de patiseri și în cereale pentru micul dejun. Se mai adaugă în băuturi aromate nealcoolice, în băuturi energizante și apă de masă, în și rachiu de pere, în băuturi din ciocolată și malț pe bază de lapte, în băuturi din proteine vegetale, etc.

De ce se folosesc aditivii E343 (i) fosfat monomagnezic și Ortofosfatul dimagnezic E343 (ii)?

Utilizarea aditivilor E343 (i) fosfat monomagnezic și E343 (ii) ortofosfat dimagnezic se bazează pe proprietățile lor sechestrante asupra unor ioni ai metalelor grele (Cu, Fe), pe capacitatea de solubilizare a proteinelor, de emulsionare și stabilizare în cazul fabricării unor unor produse lactate (brânzeturi topite). De asemenea, utilizarea lor este o necesitate și datorită capacității lor de tamponate, precum și pentru stabilizarea unor produse, ca de exemplu cereale pentru breakfast, ouăle lichide etc. Datorită acțiunii antioxidante și ca agenți de afânare, acești aditivi sunt folosiți pentru tratarea făinii în industria panificației. Tot ca agenți antioxidanți mai sunt utilizați și pentru prevenirea apariției gustului și mirosului de rânced la produsele de cofetărie și de patiserie. Mai menționăm rolul lor în stabilizarea grăsimilor și uleiurilor comestibile, în produ­sele grase tartinabile precum și în produse grase din pește și carne, unde au și capacitatea de a sechestra ionii metalelor grele.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivilor E 343 (i) fosfat monomagnezic și E343 (ii) ortofosfat dimagnezic

Ca și în cazul ortofosfaților de calciu, datele din literatură nu recomandă folosirea frecventă a acestor aditivi. S-a constatat că asimilarea unor substanțe minerale este diminuată la un consum mărit de fosfați; pe termen lung pot reduce echilibrul natural al calciului și fosforului din organism. În plus, există pericolul apariției nefrocalcinozei la doze mai mari de 6,6 g fosfor. De asemenea, în doze mari aditivii E343 pot provoca hiperactivitate și probleme digestive. Doza zilnică maximă acceptată pentru fosfați nu trebuie să depășească 30 mg/kilocorp. Este destul de ușor de consumat o cantitate destul de ridicată din acest aditiv, din cauza numeroaselor produse pe care acestea îl conțin.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :