E341 fosfați de calciu. În ce alimente se găsesc? Sunt toxici / periculoși?

/
/
/
300 Views

fosfați de calciu sunt aditivi alimentari cu funcții de corector de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant și stabilizator, care se prezintă sub formele E 341(i) – Fosfat monocalcic, E 341(ii) – Fosfat dicalcic şi E 341(iii) – Fosfat tricalcic. Aditivul E 341 (I) ortofosfatul monocalcic are ca sinonime: fosfat de calciu monobazic, ortofosfat mono­calcic. Denumirea sa chimică este dihidrogenofosfat de calciu, dihidrogeno ortofosfat monocalcic sau dihidrogeno monofosfat mono­calcic. Aditivul se prezintă sub formă de cristale triclinice, incolore, delicvescente, solubile în apă și în acizi.

E341 (II) ortofosfatul dicalcic are ca sinonime: fosfat de calciu dibazic, ortofosfat dicalcic, iar denumirea chimică este monohidrogenofosfat de calciu, hidrogeno-ortofosfat de calciu, fosfat de calciu secundar sau fosfat bicalcic. Ortofosfatul dicalcic se prezintă sub formă de cristale, granule, pudră granulată, sau de pudră de culoare albă. Este o substanță insolubilă în apă și în etanol, dar solubilă în acizi. Prin calcinare se descompune, trecând în pirofosfat.

Ortofosfatul tricalcic (E 341 III) are ca sinonime: fosfat de calciu tribazic, ortofosfat de calciu, fosfat tricalcic, iar denumirea sa chimică este difosfat tricalcic. Se găsește răspândit în sol, în oase, precum și în fosforite, apatite, în guano etc. Se prezintă sub formă de pulbere albă, amorfă, inodoră și insipidă, stabilă la aer. Este insolubilă în apă, în etanol, dar solubilă în acizi diluați (HCl, HNO3).

În ce alimente se găsesc aditivii E341 fosfați de calciu?

Aditivii E341 fosfați de calciu se utilizează singuri sau în amestec cu E339, E340, E343, E450, și E452, în următoarele produse: în băuturi aromate nealcoolice; în băuturi energizante; în lapte sterilizat și preparat prin procedeul UHT; în lapte parțial deshidratat cu un conținut mai mic de 28% s.u.; în lapte parțial deshidratat cu un conținut de peste 28% s.u.; în lapte praf și lapte degresat; în smântână pasteurizată; sterilizată UHT; în unt preparat din smântână acidă; în frișcă și produse similare din vegetale; în brânză proaspătă (exclusiv Mozarella); în brânză topită și produse similare din brânză topită.

Aditivii E341 fosfați de calciu se mai adaugă în produse de panificație, ca de exemplu în produse fine; în cu agenți de afânare; în aluaturi; în tăiței; în emulsii apoase pe bază de apă pentru acoperirea formelor de patiserie; în cereale pentru micul dejun. În produse zaharoase și de , aditivii E341 fosfați de calciu se adaugă în amestecuri de prafuri pentru desert; în deserturi; în glazuri ca siropuri pentru clătite; siropuri aromate pentru înghețată; în produse de ; în zahăr pentru glazuri; în preparate din fructe și în fructe confiate; în gumă de mestecat; în produse din cartofi prelucrați (inclusiv produse prelucrate re­frigerate, congelate și deshidratate); în materii grase tartinabile (exclusiv unt).

Aditivii E341 se mai adaugă în file de pește neprelucrat, refrigerat sau congelat; în moluște și crustacee ne­prelucrate, refrigerate, congelate; în produse din crustacee în conservă; în paste din pește și crustacee; în produse din carne; în membrane pentru produsele din carne și vegetale. De asemenea, se mai sosuri, supe și ciorbe, în cidru și rachiu de pere, în băuturi alcoolice, inclusiv vin și bere, în băuturi din vegetale, în suplimente dietetice, în snacks-uri, băuturi pe bază de cafea pentru mașini automate etc.

De ce se folosesc aditivii E341 fosfați de calciu?

Utilizarea aditivilor E341 fosfați de calciu reprezintă o necesitate pentru industria alimen­tară, datorită rolului lor de sechestrând pentru ionii de cupru, fier, zinc, etc. Acest fapt contribuie la creșterea acțiunii antioxidanților prin anihilarea efectului prooxidant al acestor metale. Tot datorită acțiunii lor, de chelare a metalelor grele, ortofosfații contribuie la menținerea culorii preparatelor din carne, a conservelor din pește, moluște și crustacee. Prin efectul lor de tamponare (mențin pH-ul constant) au un rol important în creșterea stabilității oxidative a unor produse alimentare, ca de exemplu ouăle (pH 5-7), cerealele, și în același timp contribuie la păstrarea culorii nealterate a acestora în timpul preparării lor (după un anumit timp de depozitare). Rolul de agent de antioxidare, tamponare, sechestrare, neutralizare este evidențiat și în cazul produ­selor de cofetărie sau de patiserie.

Efecte secundare / efecte ale aditivilor E341 fosfați de calciu

Nu se recomandă consumul în mod frecvent al ortofosfaților de calciu. Conform experimentelor efectuate pe animale și extrapolate pe om, nefrocalcinoza se poate produce la ingerarea a 6,6 g fosfor. Depășirea dozelor recomandate poate împiedica asimilarea altor substanțe . Testele pe termen scurt la animalele care au avut în dietă un conținut bogat în fosfați au evidențiat o hipertrofie a paratiroidelor, calculi renali, calcifierea aortei etc. Conform datelor prezentate de unii autori, aditivii E 341 fosfați de calciu afectează tubul digestiv la om. Este foarte ușor să consumi o cantitate destul de mare din acest aditiv, din cauza numeroaselor produse care îl conțin.  Doza zilnică admisibilă de fosfaţi este sub 30 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :