E340 fosfați de potasiu. În ce alimente se găsesc? Sunt toxici / periculoși?

/
/
/
336 Views

E340 fosfați de potasiu sunt aditivi alimentari cu rol de corector de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant și stabilizator – de reținere a apei și de îngroșare. Aditivii E340 fosfați de potasiu se prezintă sub formele:

  • E340(I) – Fosfat monopotasic;
  • E340(II) – Fosfat dipotasic;
  • E 340(III) – Fosfat tripotasic.

Aditivul E 340 (I) are ca sinonime: fosfat de potasiu monobazic, monofosfat de monopotasiu, fosfat de potasiu acid, ortofosfat potasic. Denumirea sa chimică este dihidrogenofosfat de potasiu, dihidrogenoortofosfat monopotasic sau dihidrogenomono- fosfat monopotasic. Aditivul se prezintă sub formă de cristale incolore, tetragonale, pudră cristalină sau granule albe. Este o substanță higroscopică și inodoră.

Are ca sinonime: monofosfat dipotasic, fosfat de potasiu secundar, fosfat dipotasic acid, ortofosfat dipotasic, fosfat de potasiu dibazic. Denumirea sa chimică este hidrogeno-mono- fosfat dipotasic, hidrogenofosfat dipotasic, hidrogeno-ortofosfat dipotasic. Ortofosfatul dipotasic se prezintă sub formă de cristale sau pastă incoloră, precum și sub formă de cristale albe sau pulbere albă. Este o substanță foarte higroscopică, chiar delicvescentă.

Ortofosfatul tripotasic (E 340 III) – Are ca sinonime fosfat de potasiu tribazic, ortofosfat tripotasic, iar denumirea sa chimică este monofosfat tripotasic, fosfat tripotasic, ortofosfat tripotasic. Se prezintă sub formă de cristale sau granule, incolore sau albe. Este o substanţă inodoră, foarte higroscopică, chiar delicvescentă. Se dizolvă în apă, dar este insolubilă în alcool etilic.

În ce alimente se găsesc aditivii E340 fosfați de potasiu?

Aditivii E340 fosfați de potasiu se folosesc separat în amestec cu E339, E341, E343, E450, E451 şi în următoarele produse alimentare: în aromate nealcoolice; în energizante și în apă de masă preparată; în din ; în băuturi alcoolice (exclusiv vin şi bere); în băuturi pe bază de cafea pentru mașini automate; în lapte sterilizat prin procedeul UHT; în lapte parțial deshidratat cu un conținut de până la 28% s.u.;, în lapte parțial deshidratat cu un conținut mai mare de 28% s.u.; în degresat; în smântână pasteurizată, sterilizată (UHT);

De asemenea, aditivii E340 se mai adaugă în frișcă și în grăsimi vegetale; în topită și în produse similare de topită; în proaspătă (exclusiv Mozzarella); în băuturi din și malț, pe bază de lapte și în unt preparat din smântână acidă. Aditivii E340 se mai adaugă în produse din ; în file de neprelucrat, refrigerat sau congelat; în moluște și crustacee neprelucrate sau prelucrate, refrigerate, congelate; în produse din crustacee în conservă; în paste din și crustacee și în materii grase tartinabile (exclusiv unt).

Aditivii E340 fosfați de potasiu se mai utilizează pentru produsele de cofetărie, în zahăr pentru glazuri; în siropuri pentru clătite sau în siropuri aromate pentru înghețate și produse similare; în gumă de mestecat; în amestecuri din prafuri pentru desert; în deserturiș; în confiate, precum și în preparate din ; în produse din cartofi prelucrați și cartofi preparați, refrigerați, congelați; în cereale pentru micul dejun; în snacks; în ou lichid; în ceai și infuzii de plante medicinale; în cidru și rachiu de pere.

Aditivii E340 fosfați de potasiu se mai adaugă în suplimentele dietetice, în sare și înlocuitori ai sării, în agenții pentru spălarea instalațiilor sau a dozatoarelor și în gheață alimentară. În produsele de panificație sau patiserie, aditivii E340 se folosesc pentru produse fine de panificație, în făină, în făina cu agenți de afânare, în aluaturi, în tăiţei, precum și în emulsii apoase pentru acoperirea formelor de patiserie.

De ce se folosesc aditivii E340 fosfați de potasiu?

Aditivii E340 fosfați de potasiu sunt utilizați în produsele alimentare pentru rolul pe care-l au, ca agenți de tamponare, neutralizare, de sechestrând, de antioxidanți, de stabilizanți etc. Ca substanțe tampon, amestecul în diferite proporții de ortofosfat monopotasic și dipotasic menține pH-ul constant al mediului în care se încorporează. Ca agenți sechestrând, au rolul de a lega metalele grele din unele produse alimentare, formând combinații complexe (chelați), fapt ce inhibă acțiunea catalitică a acestor elemente.

Prin sechestrarea ionilor metalici (cupru, , plumb etc.) se împiedică acțiunea prooxidantă a acestora și astfel se inhibă reacția de râncezire a grăsimilor (uleiuri, unt etc.), se prelungește durata lor de depozitare, se păstrează aroma produselor care conțin grăsimi sau uleiuri emulsionate și se previne apariția gustului și mirosului de rânced (la produsele de cofetărie și patiserie). La unt sau la margarina se păstrează de asemenea nealterată aroma acestora. Aditivii E340 au un rol sinergetic când se folosesc împreună cu antioxidanți. (BHA, BHT, galatul de propil, acid ascorbic, acid izoascorbic etc.). Ortofosfatul dipotasic și tripotasic, în unele produse alimentare, au rol de neutralizanți ai acidității acestora (au pH bazic). Aditivii E340 solubilizează, emulsionează și stabilizează pro­teinele (la obținerea brânzeturilor topite).

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivilor E340 fosfați de potasiu

Fosfații reprezintă constituenți esențiali ai organismului uman, fapt pentru care este necesar ca alimentele ingerate să conțină aceste substanțe. Conținutul de fosfați din sânge se men­ține constant datorită schimbului permanent cu substanțele minerale ale scheletului, schimb dirijat de hormonul paratiroidian. Un rol important îl are ionul de calciu din sânge care reglează cantitatea de hormon care intră în sânge. Experiențele efectuate pe (pe șobolani, mai exact) au arătat că aceștia suferă o hiper­trofie a paratiroidelor, calculi renali, calcificări ale aortei, când dieta are un conținut ridicat de fosfați.

La om, nefrocalcinoza poate să apară la ingerarea unei doze de 6,6g fosfor. După unii autori, un consum prea mare de fosfați poate împiedica asimilarea altor substanțe minerale (pe termen lung poate reduce echilibrul natural al calciului și fosforului din organism). De asemenea, un consum mai ridicat provoacă hiperactivitate și probleme digestive. Doza zilnică admisibilă pentru om este < 30 mg/kilocorp. Este destul de ușor să consumi o cantitate ridicată din acest aditivi din cauza faptului că există foarte multe produse care îl conțin

Nivel de toxicitate

Surse:
www.cesamancam.ro
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :