E339 fosfați de sodiu. În ce alimente se găsesc? Sunt toxici / periculoși?

/
/
/
393 Views

E339 fosfați de sodiu sunt cu rol de corector de aciditate, emulgator, sechestrant și stabilizator. Aditivii se prezintă sub formele:

  • E339(I) – Fosfat monosodic;
  • E339(II) – Fosfat disodic;
  • E339(III) – Fosfat trisodic.

Ortofosfatul monosodic (E339 I). Aditivul are ca sinonime: monofosfat monosodic, monofosfat monosodic acid, ortofosfat monosodic, fosfat de sodiu monobazic, iar denumirea chimică este dihidrogeno- monofosfat de sodiu. Industrial, se obţine prin reacţia acidului fosforic cu soluţii de hidroxid sau carbonat de sodiu. Se mai poate obţine şi din ortofosfat disodic şi acid fosforic. Se prezintă sub formă anhidră sau cristalizat cu o moleculă sau cu două molecule de apă. Fosfatul monosodic (anhidm) are aspectul de pudră cristalină sau de granule de culoare albă. Este o substanţă inodoră, uşor lichefiabilă. Prezintă mare solubilitate în apă.

Fosfatul disodic (E339 II). Are ca sinonime: monofosfatul di­sodic, fosfatul de sodiu secundar, ortofosfatul disodic, fosfat disodic acid. Industrial, fosfatul disodic se obține prin tratarea acidului fosforic cu carbonat de sodiu în exces. De asemenea, se mai poate obține prin tratarea fosfatului dicalcic cu carbonat de sodiu sau cu soluție de hidroxid de sodiu. Fosfatul disodic anhidru se prezintă sub formă de pulbere albă inodoră, higroscopică. Aditivul E339 II este o substanță cristalină de culoare albă, inodoră, sau se obține sub formă de pudră granulată, eflorescentă.

Fosfatul trisodic (E339 III). Are ca sinonime: fosfat de sodiu, fosfat de sodiu tribazic, ortofosfat trisodic sau fosfat neutru de sodiu. Denumirea sa chimică este monofosfat trisodic, fosfat trisodic, ortofosfat trisodic. Industrial, se obține prin trata­rea acidului fosforic cu carbonat de sodiu și hidroxid de sodiu. Fosfatul trisodic poate fi obținut sub formă de cristale trigonale, de granule sau de pudră cristalină. Are culoarea albă și este o substanță inodoră. Formele hidratate mai conțin semi- și monohidratul, hexahidratul, octahidratul, decahidratul și do­decahidratul. În structura dodecahidratului sunt incluse și molecule de hidroxid de sodiu.

În ce alimente se găsesc aditivii E339 fosfați de sodiu?

Aditivii E339 fosfați de sodiu se pot adăuga separat sau împreună cu , , E343, E450, și E452 în următoarele produse alimentare: în lapte sterilizat și pre­parat prin procedeul UHT; în lapte parțial deshidratat cu un conținut de până la 28% substanță uscată; în lapte parțial deshidratat cu un conținut de peste 28% s.u., în și degresat; în smântână pasteurizată sterilizată (procedeul UHT). În frișcă și în grăsimi vegetale; în brânză topită și produse similare din brânză topită; în brânză proaspătă (exclusiv Mozzarella); în băuturi din ciocolată și malț pe bază de lapte; în unt preparat din smântână acidă;

Aditivii E339 fosfați de sodiu se mai adaugă în băuturi aromate nealcoolice; în băuturi energizante și apă de masă preparată; în băuturi din proteine vegetale; în (exclusiv vin și bere) și în băuturi pe bază de cafea pentru mașini automate. Aditivii E339 fosfați de sodiu se mai folosesc în produsele din carne, în membranele pentru produse de carne și vegetale, în file de pește neprelucrat, refrigerat și congelat, în moluște și crustacee neprelucrate și prelucrate, refrigerate, în produse din crustacee în conservă, în paste din pește și crusta­cee și în materii grase tartinabile (exclusiv unt). Aditivii E339 fosfați de sodiu se mai adaugă și în produsele de panificație sau patiserie, ca de exemplu în produse fine de panificație; în făină; în făină cu agenți de afânare; în aluaturi; în tăiţei; în emulsii apoase pentru acoperirea formelor de patiserie.

Aditivii E339 se mai găsesc și în..

De asemenea, aditivii E339 se mai utilizează pentru produse de cofetărie; în zahăr pentru glazuri; în siropuri pentru clătite, siropuri aromate pentru înghețată și produse similare; în gumă de mestecat; în amestecuri din prafuri pentru desert; în deserturi; în fructe confiate precum și în preparate din fructe; în produse din cartofi pre­lucrați (inclusiv produse prelucrate, congelate, deshidratate); în cartofi preparați; refrigerați și congelați; în cereale pentru micul dejun; în snacks; în supe și ciorbe; în sosuri; în ou lichid; în ceai și infuzii de plante medicinale; în cidru și rachiu de pere. Se mai utilizează la suplimente dietetice, în și înlocuitorii săi, în agenții pentru spălarea instalațiilor sau a dozatoarelor și în gheață alimentară.

De ce se folosesc aditivii E339 fosfați de sodiu?

Aditivii E339 fosfați de sodiu au rol de agenți sechestranți ai unor metale (Fe, Cu, Zn, Mg etc.), inhibând astfel efectul prooxidant al acestora. Din acest motiv au rol sinergetic cu unii antioxidanți, ca de exemplu BHA (butilhidroxianisolul), BHT (butilhidroxitoluenul), galatul de propil, acidul ascorbic, tocoferolii etc. Pentru aceasta, ei sunt utilizați în scopul prevenirii proceselor de râncezire la uleiuri, arahide, la produsele de cofetărie și patiserie, pentru creșterea stabilității la oxidare a grăsimilor esterificate, la menținerea culorii unor preparate de carne, a ouălor etc. (se adaugă fosfat monosodic).

În prezența fosfaților, carnea și alte produse prezintă o capacitate mai mare de a reține apa. Totodată, împiedică pierderea de suc celular la decongelarea cărnurilor și a fileurilor de pește. au capacitate antiaglomerantă și dispersantă. Acțiunea lor antimicrobiană se datorează faptului că aceștia complexează elementele Zn, Ni, Co, care intră în lanțul respirator al bacteriilor patogene Clostridium perfringens, Pseudomonas Streptococcus și Micrococcus. În cazul cerealelor, adăugarea de fosfat mono­sodic (0,5-1,5% față de compoziția totală) are efect asupra stabilității oxidative a acestor produse.

Fosfații au și o acțiune anticario- genică. Fosfatul monosodic (ca și disodic) are rol de tamponare, neutralizare și sechestrare pentru brânzeturi, lapte, preparate din carne. Ortofosfatul trisodic mai este utilizat tot ca neutralizant și sechestrant pentru apa de băut și brânzeturi. Fosfatul disodic mai este necesar și ca ingredient (sursă de fosfor) al mediilor de cultură pentru cultivarea microorganismelor de fermentaţie.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivilor E339 fosfați de sodiu

Fosfații sunt necesari organismului uman, fiind constituenți esențiali ai acestuia. Dar prezintă o importanță deosebită respectarea raportului dintre fosfat și calciu. Consumul fosfaților în cantitate prea mare poate împiedica asimilarea altor . În doze foarte mari, administrat la animalele testate, a fost observată apariția unor leziuni histologice și histochimice la rinichi. Ortofosfatul disodic anhidru poate produce organismului uman efecte purgative, precum și ușoare iritări ale mucoaselor și pielii. Doza zilnică maximă admisibilă este de 70 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.healthline.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :