E338 acid fosforic. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
428 Views

acid fosforic este un aditiv alimentar cu rol de acidifiant, sechestrant și potențiator pentru antioxidant, conferind totodată și o aromă specifică. Acidul fosforic este foarte răspândit în natură (0,11% din litosferă) mai ales sub formă de fosfați de calciu. În regnul animal se găsește în oasele vertebratelor, în sânge, păr, în gălbenușul de ou, în lapte, în fibre musculare, în celulele nervilor și ale creierului. În regnul vegetal este întâlnit în unele cereale, nuci etc. Aditivul are ca sinonime: acid ortofosforic, acid monofosforic, iar denumirea chimică este acid fosforic. Are formula moleculară H3PO4. Industrial se obține prin acțiunea acidului sulfuric (de concentrație 70%) asupra fosfatului tricalcic, provenit din minerale sau din făină de oase.

Acidul fosforic în stare pură, la temperatura camerei, se prezintă sub formă de cristale rombice, incolore, delicvescente. Aditivul alimentar E338 trebuie să aibă un conținut de substanță activă de minimum 71% și maximum 83%, iar substanțe insolubile în apă de maximum 0,2%, raportate la substanța uscată.

În ce alimente se găsește aditivul E338 acid fosforic?

Aditivul E338 acid fosforic se poate adăuga separat sau împreună cu aditivii E339, , E341, E343, , E451 și E452, în următoarele produse alimentare: în băuturi aromate nealcoolice; în lapte sterilizat și obținut prin procedeul UHT; în confiate; în preparate din fructe; în lapte parțial deshidratat cu un conținut de până la 28% substanță uscată; în lapte parțial deshidratat cu un conținut de peste 28% substanță uscată; în lapte praf și în lapte praf degresat.

De asemenea, se mai adaugă în smântână pasteurizată sterilizată și preparată conform procedeului UHT; în frișcă și produse similare din grăsimi vegetale; în proaspătă (exclusiv Mozzarella); în brânză topită și produse similare din brânză topită; în băuturi pe bază de cafea pentru mașini automate; în băuturi alcoolice (exclusiv vin și bere); în băuturi din ciocolată și malț și în băuturi pe bază de produse lactate; în și rachiu de pere; ceai și infuzii de plante medicinale; în supe și ciorbe; în gumă de mestecat și în sosuri.

Aditivul E338 se mai adaugă în ou lichid (albuș și gălbenuș) sau ou întreg; în băuturi din proteine vegetale; în deserturi; în amestecuri din prafuri pentru desert; în făină; în produse de ; în făină cu agenți de afânare. Acidul fosforic și fosfații se mai folosesc în cereale pentru micul dejun; în snacks-uri; în paste din pește și crustacee; în file de pește neprelucrat, refrigerat, congelat; în moluște și crustacee neprelucrate și prelucrate (inclusiv refrigerate și congelate); în produse din crustacee în conservă, în materii grase tartinabile, exclusiv unt; în unt preparat din smântână acidă; în aluaturi; în tăiței; în produse de cofetărie; în pentru glazuri; în glazuri (siropuri pentru clătite și siropuri aromate pentru înghețată) și în preparate speciale pentru uz nutritiv special.

Se mai adaugă în produse din cartofi prelucrați; în suplimente dietetice; în băuturi energizante și ape de masă preparate; în produse din carne; în gheață alimentară; în sare și înlocuitorii săi; precum și în agenții pentru spălarea instalațiilor sau pentru spălarea dozatoarelor.

De ce se folosește aditivul E338 acid fosforic?

E338 acid fosforic este necesar ca aditiv cu în industria alimentară, pentru rolul său de acidulant în băuturi și în unele preparate pe bază de fructe. De asemenea, mai este necesar ca sechestrant al unor metale (Cu, Fe, Zn, Mg). Prin sechestrarea metalelor respective se formează substanțe complexe (chelați) și în acest mod se împiedică acțiunea prooxidantă a acestor metale, fapt care conduce la o eficacitate mai mare a acțiunii antioxidanților. De aici rezultă și efectul lor antioxidant, dar mai ales sinergetic cu o serie de substanțe antioxidante ca: butilhidroxianisolul, butilhidroxitoluenul, galatul de propil, tocoferolii, fosfolipidele etc.

Ca sechestrant, antioxidant și sinergetic este utilizat așa după cum s-a arătat la secțiunea “Dozele admise în produsele alimentare”, pentru stabilizarea grăsimilor și uleiurilor comestibile, pentru împiedicarea proce­selor de râncezire, menținerea aromei la margarină, prevenirea apariției gustului și mirosului de rânced la produsele de cofetărie și patiserie, îndepărtarea catalizatorilor metalici din grăsimile și uleiurile hidrogenate etc.

Aditivul E338 acid fosforic mai este necesar în industria biscuiților și a produselor de patiserie, ca acid de afânare. De asemenea, prin tratarea cu aditiv se previne și se evită apariția unor defecte de culoare la conservele de pește și moluște, iar în cazul preparatelor de carne se păstrează nealterată culoarea acestora.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E338 acid fosforic

Testările efectuate pe animale, prin folosirea unor doze reduse de aditiv, au evidențiat faptul că E338 acid fosforic nu produce nici un fel de modificări, chiar la administrarea sa pe termen foarte mare. Nu a influnțat creșterea, reproducerea ani­malelor sau metabolismul calciului. Doar la doze extrem de mari, de 8% acid ortofosforic, s-a constatat la șobolani că aceștia au prezentat leziuni histologice și histochimice la nivelul rinichilor.

La organismul uman este cunoscut faptul că acidul fosforic este necesar, fiind un constituent esențial al său. În cazul în care aportul de acid fosforic este deficitar, orga­nismul îl preia din sistemul osos. Ingerat însă în doze mult mai mari decât cele în care aditivul se găsește în produsele alimentare, după unii autori, acesta poate încetini asimilarea calciului, magneziului și a fierului, sau chiar se poate produce o pierdere a calciului din organism. Se mai semnalează faptul că acidul fosforic poate produce depuneri de calciu și chiar atrofierea oaselor. Din unele date, reiese că aditivul E338 poate afecta tubul digestiv. Autorii includ acidul fosforic în grupa substanțelor toxice pentru organismul uman. Doza zilnică admisibilă pentru om este de maximum 70 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.azchemistry.com
www.awakeningstate.com
www.healthline.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :