E336 tartrat de potasiu (mono- și dipotasic). În ce alimente se găsesc?

/
/
/
141 Views

E336 tartrat de potasiu sunt aditivi alimentari din categoria emulgatorilor și agenților de îngroșare, deoarece cristalele sale au capacitatea de a reține apa sau parțial de a reacționa cu aceasta. Tipuri de tartrat de potasiu: monopotasic și dipotasic.

Tartratul monopotasic (E 336 I) – are ca sinonim tartrat de potasiu monobazic. Denumirea sa chimică este: sarea monopotasică a acidului L-2,3-dihidroxibutan- dioic sau sarea monopotasică anhidră a acidului L(+) tartric. Se obține din sucul de , prin depunerea sa sub forma sării acide de potasiu, pe fundul butoaielor, în timpul fermentării vinului. Se prezintă sub formă de pulbere albă cristalină sau granulată. Are temperatura de topire 230°C, iar pH-ul unei soluții apoase de concentrație 1% este 3,4. Este o substanță greu solubilă în apă și în alcool diluat. Aditivul alimentar E336 trebuie să conțină minimum 98% tartrat monopotasic, raportat la substanța anhidră. Pierderile la deshidratare nu trebuie să depășească 1,0%, prin uscare la 105°C timp de patru ore.

Tartratul dipotasic (E 336 II) – are ca sinonim tartratul de potasiu dibazic, iar denumirea sa chimică este sarea dipotasică a acidului L-2,3-dihidroxibutandioic. Industrial, se obține din tartrul depus pe pereții butoaielor cu vin. Se prezintă sub formă de cristale incolore, transparente, sau pulbere cristalină albă. Este foarte solubil în apă și în alcool. pH-ui unei soluții apoase de concentrație 1% este cuprins între 7,0 și 9,0. Se descompune la încălzire. Aditivul alimentar E336 II trebuie să conțină minimum 99% substanță activă raportat la s.u., iar pierderile la deshidratare, de maximum 4%, determinate prin uscare la 105°C timp de patru ore.

În ce alimente se găsesc aditivii E336 tartrat de potasiu?

Aditivii E336 tartrat de potasiu sunt folosiți la sucuri de struguri, la fructe și legume în conservă, în biscuiți și pesmeți destinați pentru sugarii și copiii de vârstă mică, sănătoși. Aditivii E336 se mai găsesc în: , sifon, energizante, , gemuri, biscuiți, produse de patiserie, gumă de mestecat, și albuș de ou.

De ce se folosesc aditivii E336 tartrat de potasiu?

E336 tartrat de potasiu sunt utilizați în industria alimentară, pentru rolul de sechestranți ai metalelor grele din produsele în care se adaugă. De asemenea, au o acțiune de stabilizare și, împreună cu acidul tartric, de tamponare și acidulare. Au și efect antioxidant.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivilor E336

Tartrații de potasiu folosiți în doze moderate nu prezintă niciun risc asupra sănătății consu­matorului. Aditivul E336 ingerat în doze mai mari are efect diuretic și laxativ, motiv pentru care este utilizat și în medicină. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-6 mg/kilocorp. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor sau copiilor mici.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.foodreactions.org
www.alegesanatos.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :