E335 tartrat de sodiu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
160 Views

tartrat de sodiu este un aditiv alimentar din categoria emulgatorilor și agenților de îngroșare, deoarece cristalele sale au capacitatea de a reține apa. Se prezintă sub două forme: tartratul monosidic sau E335 I și tartratul disodic sau E335 II.

Tartratul monosodic (E 335 I) – are ca sinonim: sarea monosodică a acidului L(+) tartric. Denumirile sale chimice sunt: sarea monosodică a acidului L-2,3-dihi- droxibutandioic sau sarea monosodică mono- hidrată a acidului L(+) tartric. Se obține prin tratarea acidului tartric cu săruri solubile de sodiu. Tartratul monosodic se prezintă sub formă de cristale incolore și transparente sau pulbere cristalină albă. Este solubil în apă, insolubil în alcool etilic. Aditivul E335 tartrat de sodiu trebuie să conțină minimum 99% substanță activă față de conținutul total de s.u. Pierderile la deshidratare nu trebuie să depășească maximum 10% (prin uscare la 105°C timp de 4 ore).

Tartratul disodic (E 335 II) – Are denumirea chimică: L-tartrat disodic, (+) tartrat disodic, acid (+)-2,3-dihidroxibutan- dioic disodic sau sarea disodică deshidratată a acidului L(+) tartric. Industrial, se obține prin tratarea acidului tartric cu hidroxid sau carbonat de sodiu. Se prezintă sub formă de cristale transparente incolore. Este inodoră. Se descompune la căldură. Aditivul E335 trebuie să conțină minimum 99% tartrat disodic raportat la substanța anhidră. Pierderile prin deshidratare nu trebuie să depășească maximum 17%.

În ce alimente se găsesc aditivii E335 tartrat de sodiu?

E335 tartrat de sodiu este un aditiv alimentar ce se găsește în gemuri, și marmelade, paste și piureuri tartinabile, în similare pe bază de sau în cu un conținut scăzut de calorii, în fructe și legume în conservă, în biscuiți și pesmeți destinați pentru sugarii și copiii de vârstă mică sănătoși. Se mai adaugă în preparate din , cârnați și în brânzeturi topite.

De ce se folosesc aditivii E335 tartrat de sodiu?

Utilizarea tartraților de sodiu este o necesitate datorită rolului lor de reglatori de pH (îm­preună cu acidul tartric), de sechestrant pentru ionii metalelor grele din produse din carne și brânzeturi topite, ca sinergetic al unor antioxidanți etc.

Efecte secundare / ale aditivilor E 335 tartrat de sodiu

Tartrații de sodiu utilizați în doze mai mari (10- 20 g) au rol laxativ. În cazul unor indivizi testați, au fost observate ca efecte secundare apariția tusei, a crampelor abdominale sau a vărsăturilor. Tartratul de sodiu are și medicale, ca laxativ. Dozele folosite în acest caz sunt de 10-20 g. Doza zilnică admisibilă pentru om este de maximum 6 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.noshly.com
benatural-gmbh.de

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :