E332 citrat de potasiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
150 Views

citrat de este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, corector de aciditate, conservant, aromatizant și sechestrant. Se prezintă sub forma E 332(I) – Citrat monopotasic sau E 332(II) – Citrat tripotasic, acestea fiind săruri de potasiu ale acidului citric.

Citratul monopotasic (E 332 I) – are ca sinonime: citrat monopotasic sau citrat de potasiu monobazic. Industrial, se obține prin tratarea citratului de cu o sare de potasiu a acidului sulfuric. Se prezintă sub formă de pulbere granulată sau cristale trans­parente sau albe. Este o substanță solubilă în apă, chiar higroscopică.

Citratul tripotasic (E 332 II) – are ca sinonime: citrat tripotasic sau citrat de potasiu tribazic. Industrial, se obține prin tratarea citratului de calciu cu o sare de potasiu a acidului sulfuric. Se prezintă sub formă de pudră granulată albă sau de cristale transparente. Este o substanță inodoră, cu un gust sărat și este delicvescentă.

În ce alimente se găsește aditivul E332 citrat de potasiu?

Aditivul E332 citrat de potasiu (I și II) este adăugat în lapte parțial și total deshidratat. În amestec cu citrații de sodiu sau de calciu, E332 se adaugă în compoturi de fructe și în pește, crustacee, moluște neprelucrate, inclusiv refrigerate și congelate. Împreună cu acidul citric, citrați de sodiu sau de calciu (sau singur), E332 este folosit în și grăsimi neemulsionate de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline), în fructe și în conservă și în preparate din carne mărunțită preambalate. De asemenea, aditivul E332 mai este adăugat în preparate pentru sugarii sănătoși (separat sau în combinație cu citrații de sodiu), în conformitate cu legislația în vigoare, și în smântână sterilizată, ­urizată, tratată UHT etc.

Utilizarea cifraților de potasiu în reprezintă o necesitate deoarece aceștia au o acțiune sechestrantă asupra metalelor grele, pe care le complexează și astfel împiedică denaturarea culorii și aromei unor produse din fructe și legume. De asemenea, este și un bun agent de tamponare, prin reglarea și menținerea constantă a valorilor de pH pentru unele . Efectul de tamponare este mai evident în amestec cu acidul citric. Citrații de potasiu au un rol sinergetic pentru unii antioxidanți, fapt pentru care se utilizează la conservarea uleiurilor și animale. În cazul produselor lactate se evidențiază rolul lor de sechestranți și de stabilizanți.

/ efecte adverse ale aditivului E 332 citrat de potasiu

Citrații de potasiu sunt considerați inofensivi asupra organismului uman. După cum se precizează în actul normativ al Ministerului Sănătăţii, citrații de potasiu se pot adăuga în majoritatea produselor alimentare, în doze nelimitate. Conform FAO/OMS, pentru citrații de potasiu, doza zilnică admisibilă pentru om este nelimitată. Totuși, nu este recomandat să consumi cantități mari, deoarece pe termen lung ar putea produce coroziune dentară.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :