E330 acid citric. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
370 Views

E330 acid citric este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, ce este utilizat și ca aromatizant. Potențează efectul antioxidanților și gelificanților și contribuie la formarea emulsiilor. Acidul citric, în natură, este foarte răspândit, mai ales în lămâie, portocală, ananas, zmeură, coacăze, must de vin etc. El a mai fost iden­tificat și în organismul animal, de exemplu în lapte, în etc. Industrial, acidul citric se obține prin extragere din sucul de lămâie, care conține 5-7% acid citric. Se mai poate obține prin fermentarea citrică a glucozei, zaharozei sau melasei cu sau mucegaiuri (Penicillium sau Aspergillus), în culturi de suprafață sau submerse. Sintetic, acidul citric se poate obține din 1-3 diclor acetonă prin tratare cu acid cianhidric; Acidul citric este alb sau incolor, inodor, cu acru-acid.

În ce alimente se găsește aditivul E330 acid citric?

Aditivul E330 acid citric se găsește în produse pe bază de cacao și ciocolată, în nectaruri și în sucuri de fructe. Se mai adaugă în gemuri și jeleuri și marmelade; în paste și piureuri tartinabile pe bază de fructe, inclusiv produsele cu un conținut scăzut de calorii; în neprelucrate, înghețate și congelate; în refrigerate și preambalate. În uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline).

Acidul citric se mai adaugă în uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine animală sau vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline), destinate fierberii, prăjirii sau pentru prepararea sosurilor, în brânza Mozzarella și zer, în fructe și legume în conservă, în preparate din carne tocată proaspătă preambalate, în paste proaspete, în bere și vinuri și în preparate pentru sugarii sănătoși.

De ce se folosește aditivul E330 acid citric în alimente?

În industria sucurilor și nectarurilor din fructe și legume utilizarea acidului citric este o necesitate, deoarece el acționează ca o substanță sechestrantă prin complexarea metalelor grele care modifică culoarea și aroma produselor respective. De asemenea, pentru sucuri și nectaruri, este un conservant și un acidulant. În industria prelucrării fructelor și legumelor, acidul citric are un rol protector asupra vitaminei C (acidul ascorbic), prin complexarea metalelor grele. Fructele și legumele decojite, prin tratarea cu soluție de acid citric, sunt protejate contra îmbrunării enzimatice.

Utilizarea aditivului E330 acid citric mai este o necesitate în scopul inhibării râncezirii uleiurilor și grăsimilor și animale. Are acțiune antioxidantă și sinergetică cu antioxidanții BHA (E320), BHT (E321) și galatul de propil (E310). La fabricarea brânzeturilor topite este un component al sărurilor de topire. La fabricarea vinurilor, are rol de acidulant (corectează pH-ul vinului) și totodată previne casarea ferică și formarea de pre­cipitate (fierul se complexează sub formă de acid ferocitric solubil). Utilizarea acidului citric mai este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru a împiedica zaharisirea mierii de albine, precum și ca în cazul condimentelor.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E330 acid citric

În România, E330 acid citric este acceptat pentru pro­dusele prezentate mai sus. Studii efectuate pe animale (șobolani), care au ingerat zilnic doze de acid citric de 1,2%, pe perioade mari de timp nu au scos în evidență modificări metabolice esențiale și nici efecte toxice semnificative. După cum se știe, acidul citric are rol important în metabolismul celulelor, determinând degradarea oxidativă a hidraților de carbon. Unii autori consideră însă că acidul citric este un agent recunoscut, care produce afecțiuni ale aparatului bucal. De asemenea, unii cercetători menționează că acidul citric poate cauza afecțiuni bucale (accelerarea apariției cariilor dentare). FAO/OMS stabilește că doza zilnică admisibilă fără rezerve pentru om este cuprinsă între 0 și 60 mg/kilocorp, iar cu anumite rezerve, poate ajunge până la 120 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.demoiselle.ro
www.medsontheweb.com
www.ukfoodguide.net
www.befoodsmart.com
www.noshly.com
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :