E322 lecitina din soia. În ce alimente se găsește? Cât este de benefică?

/
/
/
267 Views

E322 este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, emulgator și stabilizator. Substanța se găsește în structura membranei celulare a oricărui organism viu. In­dustrial, se obține din semințele de soia (care conțin 2,5-3,2% lecitină) prin presarea lor, iar uleiul rezultat este desmucilaginat cu abur și centrifugat. Lecitina brută are o culoare brună, iar albirea ei se face cu ajutorul apei oxigenate. Lecitina se mai obține prin extracția uleiului cu un solvent organic (acetonă sau ), după care acesta se evaporă prin distilare sub vid.

Lecitina prezintă solubilitate în alcool și eter, în benzen și cloroform, dar este insolubilă în acetonă. Are un miros caracteristic. E322 lecitina este un agent cu activitate superficială, adică are proprietatea de a se acumula pe suprafețele de separare dintre apă și alte lichide nemiscibile.

În ce se găsește aditivul E322 lecitina din soia?

Aditivul E322 lecitina din soia se adaugă în produse pe bază de cacao și ciocolată; în lapte parțial deshidratat și total deshidratat; în și grăsimi neemulsionate de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline), inclusiv în cele destinate fierberii sau prăjirii; pentru prepararea sosurilor; în pâine preparată din făină de grâu, apă, sau plămădeală, sare și în paste proaspete.

De ce se utilizează aditivul E322 lecitina din soia?

Utilizarea aditivului E322 lecitina din soia reprezintă o necesitate în industria alimentară, datorită proprietăților sale funcționale de emulgator, și anti­oxidant. Ca emulgator, contribuie la formarea emulsiilor (adică a acelor sisteme disperse obținute din două lichide nemiscibile, acțio­nând prin scăderea tensiunii superficiale de la interfața fazelor). Ca al unei emul­sii alimentare formate, lecitina este adsorbită la suprafața particulelor dispersate și astfel împiedică separarea celor două lichide (spar­gerea emulsiei), printr-un efect de respingere electrică, iar la unii emulgatori și sterică. Lecitinele formează emulsii de tip ulei în apă (U/A), fiind emulgatori hidrofilici. În cazul ciocolatei, lecitina este necesară la consare (amestecarea masei de ciocolată la temperaturi de 45-70°C timp de 24 ore), pentru reducerea vâscozității masei de ciocolată, care astfel capătă o anumită onctuozitate.

La pastele făinoase, E322 lecitina mărește rezistența produsului finit, astfel că, la fierbere, acestea nu se rup, nu devin lipicioase, au suprafața netedă etc. La produsele de panificație, lecitina se utilizează la prelucrarea făinurilor glutenice și a celor cu gluten scurt. Rolul aditivului E322 este de a reduce elasticitatea glutenului, mărindu-i astfel fluajul, de a crește capacitatea sa de hidratare, de a reține gazele (), fapt ce contribuie la creșterea volumului și porozității produselor respective.

Această acțiune se explică prin proprietatea emulgatorului de a forma combinații complexe cu proteinele glutenice din făină. Lecitina folosită împreună cu mono- și digliceridele (E471) prezintă sinergism. Utilizarea emulgatorului E322 la fabricarea pâinii prezintă importanță datorită acțiunii sale de agent de antiînvechire, fapt explicat prin tendința de complexare a amilozei, împiedicându-se astfel retrogradarea acesteia. Lecitina adăugată în uleiuri și grăsimi vegetale și animale are rol și de antioxidant, blocând astfel procesele de oxidare (râncezire) ale acestora.

Alte denumiri ale aditivului E322

Aditivul E322 are ca sinonime: fosfatide sau fosfolipide. Denumirea sa chimică este Lecitina sau Fosfa­tidilcolina (PC). Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

 • Hydroxylated lecithin;
 • Acti-flow 68-SB;
 • Actiflo;
 • Alcolec 621-F;
 • Dulectin;
 • Egg yolk;
 • Emulthin M-35;
 • Gliddex;
 • Granulestin;
 • Kelecin;
 • Lecithol;
 • Ovovitellin;
 • Phosphatidyl choline;
 • Soybean lecithin;
 • Vitellin;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E322 lecitina

E322 lecitina nu prezintă niciun asupra sănătății consumatorului. Lecitinele fac parte din clasa fosfatidelor, fiind constituenți normali ai orga­nismului animal, care, printre alte funcții, sunt agenți cu activitate superficială, jucând astfel un rol important de regulatori ai permeabilității membranelor celulare. Contribuie la transportul grăsimilor în organismul animal (și la formarea grăsimii din lapte în glanda mamară), precum și la transmiterea excitației nervoase.

Lecitina ameliorează coeficientul de utilizare a ali­mentelor, favorizând creșterea și dezvoltarea organismului; mărește capacitatea de muncă fizică și intelectuală; accelerează refacerea organismului după eforturi intense. Unii cercetători afirmă însă că supradozele pot cauza indigestii, reprimă apetitul și favorizează o transpirație excesivă. Conform FAO/OMS, doza zilnică admisibilă la om este de 0-50 mg/kilocorp (fără rezerve), iar cu anumite rezerve, 50-100 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net
www.elma-eu.org

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :