E321 Butilhidroxitoluen BHT. Aditiv TOXIC! În ce alimente se găsește?

/
/
/
266 Views

E321 Butilhidroxitoluen (BHT) este un antioxidant fenolic cunoscut și utilizat în industria de aproximativ 50 de ani. Industrial, se obține prin mai multe metode, dintre care metoda ce utilizează paracrezolul ca substanță de plecare este considerată cea mai convenabilă din punct de vedere al realizării sale tehnice.

În ce alimente se găsește aditivul E321 Butilhidroxitoluen BHT?

E321 butilhidroxitoluen (BHT) este adăugat în produsele alimentare în concentrație de maximum 200 mg/kg (separat sau în combinație cu galații și BHA, din care BHT este în cantitate de 100 mg/kg) în: grăsimi și pentru fabricarea alimentelor tratate termic; în ulei și grăsimi de gătit, exclusiv în uleiul din turte de măsline; în untură; în ulei de pește; de pasăre și oaie. E321 butilhidroxitoluen (BHT) se mai adaugă în maioneză în concentrație de 60 mg/kg. Aditivul E321 se mai adaugă în amestecuri utilizate în patiserie; în snacks-uri pe bază de cereale; în lapte praf pentru automate; în supe; ciorbe; ; în carne deshidratată; în fructe în coajă prelucrate; în mirodenii și precum și în cereale prepreparate, singur sau în combinație cu galații sau BHA (concentrația se exprimă în grăsime).

În cartofi deshidratați aditivul E321 se adaugă singur sau împreună cu galații și BHA. În guma de mestecat și în suplimentele dietetice doza limită de folosire a aditivului nu trebuie să depășească 400 mg/kg individual sau în combinație cu BHA sau cu galații de propil, octil, dodecil, etil (E310-313).

De ce se folosește aditivul E321 butilhidroxitoluen (BHT)?

În absența antioxidanților, produsele alimen­tare care conțin grăsimi, sub influența oxigenului (aer) pot suferi procese de degradare (autooxidare, degradare oxidativă, râncezire aldehidică) și, ca urmare, are loc o modificare a proprietăților senzoriale ale acestor alimente – gust, miros, . (Prin râncezire se observă de obicei o închidere a culorii naturale a produselor alimentare).

Pentru prevenirea proceselor de degradare a acizilor grași polinesaturați și a vitaminelor (A, E, C, B1 B2), folosirea antioxidantului este o necesitate. Antioxidantul împiedică formarea substanțelor toxice pentru organismul uman. Este știut faptul că produsele alimentare râncezite acționează asupra mucoasei gastrice, producând leziuni și, în același timp, deficiențe în utilizarea digestivă a alimentelor.

Dintre substanțele toxice și urât mirositoare formate prin râncezire, se menționează oxiacizi, cetoacizi, cetone, acizi grași cu mase moleculare mai mici, aldehide, dintre care unele au chiar și efecte cancerigene. Utilizarea aditivului E321 este o necesitate, deoarece previne aceste acțiuni degradative cauzate de prezența oxigenului, luminii, a substanțelor generatoare de radicali liberi, a metalelor grele (fier, cupru), printr-un proces de inhibare a reacțiilor de oxidare precum și de propagare a acestora. Aditivul E321 mai este necesar ca antioxidant și pentru impregnarea ambalajelor utilizate pentru produsele alimentare bogate în grăsimi.

/ efecte adverse ale aditivului E321 butilhidroxitoluen (BHT)

În general, aditivul E321 butilhidroxitoluen (BHT) este bine tolerat de către organismul uman, la respectarea dozelor admise de legislațiile actuale. Totuși unii autori au reclamat apariția unor fenomene alergice, ca de exemplu cefalee, vertij, urticarie, crize astmatice, somnolență, eczeme, dermite de contact, dureri vagi abdominale sau edeme Quincke. În doze mai mai poate provoca hiperactivitate, astm, insomnie, provoacă creșterea colesterolului din și probleme metabolice ale ficatului. De asemenea, se acumulează în grăsime corporală.

Cercetări efectuate pe animale au evidențiat însă efectele toxice ale acestui aditiv. Nocivitatea aditivului crește cu conți­nutul alimentației în lipide. Studii efectuate de unii cercetători au evidențiat faptul că această sub­stanță ar fi un “promotor” al carcinogenezei și ar putea avea și un efect embriotoxic. La animale (șobolanii de experiență), doze de 0,5% administrate pe o perioadă mai mare de timp au arătat o creștere a colesterolemiei, a fosfolipidelor și a mucoproteinelor din ser.

La concentrații relativ mai mari (1%) s-a constatat apariția unor modificări hematologice și se presupune că ar favoriza apariția unor adenoame (la șoareci). De asemenea, unii autori afirmă despre efectul său hipercolesterolemiant, posibil cancerigen pentru organismul uman. În mod contrar, unii specialiști con­sideră că reducerea incidenței cancerului de stomac în SUA și în unele țări vest-europene se explică prin folosirea pe scară largă a BHA și BHT. De asemenea, nu este recomandat la copii și femeilor însărcinate. Aditivul E321 este interzis în Australia, Japonia, diverse state din SUA. Este permis în Europa. La om, doza zilnică admisibilă este de 0,3 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.livescience.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :