E320 Butilhidroxianisol BHA aditiv TOXIC! În ce alimente îl găsim?

/
/
/
239 Views

E320 Butilhidroxianisol (BHA) estte un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, ce se folosește la prevenirea râncezirii grăsimilor. Se obține industrial, prin reacția de metilare a hidrochinonei cu metanol în prezența acidului sulfuric sau a cationiților puternic acizi. Butilhidroxianisolul este o substanță cristalină, cu aspectul unei mase ceroase de culoare albă sau gălbuie. Prezintă, de ase­menea, un miros aromat.

În ce alimente se găsește aditivul E320 Butilhidroxianisol BHA?

E320 butilhidroxianisol BHA este utilizat, singur sau în combinație cu și cu galatul de propil la grăsimi și uleiuri comestibile; ; materii grase anhidre; diverse amestecuri de grăsimi vegetale și animale.

La maioneză, E320 butilhidro­xianisol este folosit și la uleiul de cocos, uleiul din sâmburi de struguri, de soia, de arahide, bumbac, rapiță, susan, muștar, germeni de sau pentru grăsimea topită de , singur sau în combinație cu E321 sau cu galați. Cerința este ca aditivul E321 să fie utilizat în amestec, în doze sub 100 mg/kg. E320 se utilizează la grăsimi și uleiuri supuse tratamentelor termice sau pentru prăjire, în concentrație de maximum 200 mg/kg, individual sau în combinație cu E321 (ambii anti­oxidanți se raportează la conținutul de grăsime).

E320 poate fi folosit și pentru untură, , grăsime de pasăre și oaie, mixuri pentru checuri, snacksuri pe bază de cereale, praf, supe și bulioane deshidratate, sosuri, deshidratată, produse de asezonare și condimente, fructe în coajă prelucrate, cereale pretratate termic. Pentru cartofi deshidratați aditivul E320 se folosește separat sau în combinație cu galaţii. Pentru și pentru suplimente dietetice, doza maximă de aditiv este de 400 mg/kg, individual sau în combinație cu galații sau E321.

De ce se folosește aditivul E320 butilhidroxianisol?

E320 Butilhidroxianisol folosit ca antioxidant în produsele alimentare previne procesele de autooxidare (datorate oxigenului). Procesul de degradare oxidativă a grăsimilor și uleiurilor ca și a alimentelor ce conțin grăsimi se manifestă prin formarea de substanțe toxice pentru organismul uman, ca: hidroperoxizi, aldehide, cetoacizi, cetone, acizi grași cu masă mole­culară mică, epoxizi, hidroacizi etc.; modificări ale proprietăților senzoriale (gust rău, miros neplăcut și închiderea la culoare a produselor respective), reducerea valorii lor nutritive, ca urmare a degradării acizilor grași polinesaturaţi (acizi grași esențiali) precum și degradări ale vitaminelor A, E, C, B|, B2, B6, D.

De ase­menea, prin procesare, pot suferi o degradare termică, având ca urmare formarea de substanțe toxice ca acizi, hidrocarburi, esteri, propendioli, acroleină, cetone etc., în cazul acizilor grași saturați, precum și dimeri aciclici și ciclici, în cazul acizilor grași nesaturați și al esterilor ca triacilgliceroli. Sub acțiunea combinată a temperaturii și oxigenului rezultă alcani cu lanț lung, aldehide, cetone, lactone, produse dimerice de oxidare, precum și o serie de substanțe volatile. Majoritatea acestor compuși sunt toxici sau unii chiar cancerigeni. Din acest motiv, utilizarea antioxi­dantului E320 este o necesitate. Aditivul E320 este folosit ca antioxidant pentru o gamă largă de produse, datorită faptului că nu modifică proprietățile organoleptice ale alimentelor, are o mare acțiune antioxidantă și nu-și modifică proprietățile antioxidante în timpul procesării termice a produselor alimentare.

/ efecte adverse ale aditivului E320 butilhidroxianisol

E320 butilhidroxianisol este în general bine tolerat de către organismul uman. Totuși, sunt cazuri care au semnalat apariția fenomenelor alergice ca: cefalee, greață, dureri abdominale, som­nolență, astm, rinite, urticarie precum și hiperactivitate etc.  În organism, acumularea de aditiv este relativ mică. Aproximativ 70% (din doza ingerată) se elimină prin urină. E320 este considerat însă de unii autori o substanță toxică, posibil canceri­genă. Este interzis în Japonia, din anul 1958. În Marea Britanie, experții recomandă oficial interzicerea sa. O serie de specialiști apreciază (contrar celor arătate mai înainte) că reducerea importantă a incidenței cancerului de stomac în SUA și în ţările vest- europene se explică prin folosirea largă a 320 și a E321. Nu este recomandat la femei și copii. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-0,5 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.ukfoodguide.net
www.ivyroses.com
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :