E319 butilhidrochinona aditiv TOXIC! În ce alimente se găsește?

/
/
/
198 Views

E319 butilhidrochinona are sinonimul TBHQ. Este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant – pentru prevenirea râncezirii grăsimilor. Industrial se obține prin alchilarea hidrochinonei cu diverși agenți de alchilare. Este o substanță solidă, cristalizată, de culoare albă. Prezintă un miros caracteristic. Este greu solubilă în apă, solubilă în etanol și are o solubilitate moderată în (5-10%).

În ce alimente se găsește aditivul E319 butilhidrochinona?

Aditivul E319 butilhidrochinona se folosește în grăsimi și uleiuri pentru fabricarea profesională a produselor alimentare tratate termic, în combinație cu galații și cu E320 sau individual. E319 mai este folosit ca antioxidant în untură; ; grăsime de vită; pasăre și oaie. De asemenea, mai este utilizat în doza de 200 mg/kg împreună cu galații și cu E320 individual sau în combinație, în amestecuri pentru patiserie; în alimente tip snack pe bază de cereale și în lapte praf pentru distribuitoare automate.

Aditivul mai este folosit individual sau în combinație cu galații și E320 în mirodenii și condimente, precum și în deshidratați. De asemena, aditivul E319 se mai folosește la guma de mestecat și suplimente alimentare, pentru uleiuri esențiale și în diverse arome, altele decât uleiurile esențiale.

De ce se folosește aditivul E319 butilhidrochinona?

Utilizarea aditivului E319 butilhidrochinona ca antioxidant reprezintă o necesitate, deoarece previne procesele de autooxidare din unele . Autooxidarea este un proces de degradare a grăsimilor și a uleiurilor precum și a alimentelor ce conțin grăsimi, care are ca urmare formarea de substanțe toxice pentru organismul uman, ca: hidroperoxizi, aldehide, cetoacizi, cetone, epoxizi, acizi grași cu masă moleculară mică, hidroacizi etc.

Este cunoscut faptul că substanțele care rezultă prin râncezirea alimentelor produc deficiențe în utilizarea lor digestivă și în același timp acționează asupra mucoasei digestive formând leziuni. În același timp are loc și o modificare a proprietăților senzoriale ale acestor alimente, ca: închiderea la culoare, apariția unui gust rău și a unui miros neplăcut. Se mai constată, reducerea valorii lor , ca urmare a degradării acizilor grași polinesaturați (acizi grași esențiali) precum și o degradare a vitaminelor A, E, C, B1, B2, B6, D. Acțiunea combinată a temperaturii și a oxigenului asupra alimentelor care conțin grăsimi, determină formarea de alcani cu lanț lung, lactone, produse dimerice, precum și o serie de compuși volatili, care în majoritate sunt toxici, iar unii chiar cancerigeni.

Butilhidrochinona ca antioxidant previne aceste degradări. Aditivul E319, la concentrații mai mici de 64 mg/l, prezintă o importantă activitate antibacteriană împotriva bacteriilor gram-pozitive, (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes). Este considerat cel mai bun antioxidant pentru uleiurile de prăjire, asigurând o bună stabilitate produselor tratate cu acest aditiv. Utilizarea aditivul E319 butilhidrochinona reprezintă o necesitate pentru produsele alimentare, deoarece previne procesele degradative cauzate de prezența oxigenului, a luminii, a radicalilor liberi, precum și a metalelor grele, fier, cupru etc. În prezența sa, reacțiile de oxidare și de propagare sunt inhibate.

Efecte secundare / ale aditivului E319 butilhidrochinona

La dozele în care se utilizează, aditivul E319 butilhidrochinona este bine tolerat de către organismul uman. S-a constatat, însă, că în cazul persoanelor sensibile, butilhidrochinona, determină apariția simptomelor alergice ca: dureri abdomi­nale, greață, vomă, cefalee, astm, somnolență, rinite, urticarie, hiperactivitate etc. E319 este considerat, însă, de către unii autori o substanță toxică posibil cancerigenă. Este aprobat pentru consum în Statele Unite, în Australia, şi în UE. Nu se recomandă la copii și femei însărcinate.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.healthline.com
www.noshly.com
www.prpchannel.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :