E316 eritorbat de sodiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
167 Views

eritorbat de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant și stabilizator. Eritorbatul de sodiu este sinonim cu izoascorbatul de sodiu. Denumirile sale chimice sunt: izoascorbat de sodiu, acid D-izoascorbic de sodiu, sare de sodiu de 2,3-didehidro-D-eritro-hexano-1,4- lactonă, sau enolat de sodiu monohidrat de 3-ceto-D-gulofurano-lactonă. Eritorbatul de sodiu este sarea de sodiu a acidului erithorbic, cristalizată cu o moleculă de apă. Are aspectul unei pudre cristaline sau de granule albe.

În ce alimente se găsește aditivul E316 eritorbat de sodiu?

Aditivul E316 eritorbat de sodiu se folosește la produsele din carne semiconservate și conservate și la produsele semiconservate și conservate din , precum și în cu carnea roșie refrigerat și congelat. Se mai găsește în carne fiartă, în jambon fiert, împreună cu acidul ascorbic sau cu sărurile sale de sodiu. De asemenea se mai găsește în răcoritoare și congelate.

De ce se folosește aditivul E316 eritorbat de sodiu?

Aditivul E316 eritorbat de sodiu este un antioxidant utilizat în cu scopul de a preveni procesele de degradare ale grăsimilor conținute în diverse produse (carne, pește). Prin structura lui chimică, aditivul E316 este puternic reducător, deci acceptator de oxigen. Necesitatea utilizării acestui aditivi constă în faptul că, adăugat în produsele alimentare ce conțin grăsimi, este oxidat înaintea oxidării grăsimilor nesaturate din alimente, evitându-se astfel procesele de degradare oxidativă ale acestora.

Este știut faptul că procesele de oxidare care au loc în produsele alimentare în absența antioxidanților, ca de exemplu oxidarea acidului oleic, a acidului linoleic, a aldehidelor etc., au urmări negative asupra alimentelor, prin modificări ale proprietăților senzoriale, ale valorii nutritive, sau prin formarea unor substanțe noi (hi­drocarburi, acizi, epoxizi, aldehide, alcooli, hidroperoxizi, radicali liberi, dimeri, polimeri etc.) cu acțiune toxică asupra organismului uman. Acidul eritorbic și sarea sa de sodiu au și o activitate antiscorbutică, ce reprezintă doar 5% din activitatea acidului ascorbic.

Mai trebuie menționat faptul că acțiunea antioxidantă se manifestă numai în soluții apoase. În stare solidă cristalizată nu este reactiv. Utilizarea eritorbatului de sodiu la produsele din carne afumată este o necesitate și pentru reducerea conținutului de aditivi E250 – E251 ( – nitrați) folosiți în amestecurile de .

/ efecte adverse ale aditivului E316 eritorbat de sodiu

E316 nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, dacă este utilizat în dozele recomandate de legislațiile în vigoare. Nu are activitate vitaminică. Aditivul poate interfera cu vit. C, datorită cărui fapt îi încetinește absorbția. Acidul eritorbic este caracterizat prin faptul că în organismul uman este reținut în cantitate mică, iar eliminarea sa se face repede. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.cesamancam.ro
www.ivyroses.com
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :