E310 galat de propil. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
133 Views

E310 galat de propil este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, ce se obține pe cale chimică din propanol și acid galic. Se folosește atât în industria produselor cosmetice, cât și în industria alimentară. Se folosește ca antioxidant împotriva râncezirii grăsimilor din . De asemenea, se folosește atât singur, cât și în combinație cu alți galați sau butilați (E319 – E321).

În ce alimente se găsește aditivul E310 galat de propil?

Se găsește în vegetale (cu excepția măslinelor), grăsimi animale, lapte praf, cereale pentru micul dejun, produse de patiserie industriale, supe pudră și în gumă de mestecat. De asemenea, aditivul E310 se mai folosește și pentru a crea arome artificiale, precum și fabricarea mâncării pentru animalele de companie.

De ce se folosește aditivul E310?

este o necesitate care practic se realizează prin diferite procedee. Una dintre metode constă în utilizarea antioxidanților, deci inclusiv a aditivului E319 galat de propil, cu rolul de a împiedica deteriorarea grăsimilor alimentare. Degradarea grăsimilor și a uleiurilor comestibile precum și a produselor alimentare care conțin grăsimi (carne, , pește, produse etc.) sub acțiunea oxigenului din aer poartă numele de râncezire sau autooxidare. Ca urmare a pro­ceselor de râncezire, produsele alimentare suferă modificări ale proprietăților organoleptice (gust, , miros, aromă), degradări ale valorii lor nutritive (de exemplu, dis­trugerea vitaminelor A, B1, B2, C, E), precum și apariția de substanțe toxice pentru organismul uman (aldehide, acizi, epoxizi, alcooli, oxoesteri, cetone etc.). De asemenea, la tratarea termică a produselor alimentare care conțin lipide au loc o serie de degradări ca și în cazul arătat mai sus (mai ales la prăjirea alimentelor).

Adăugarea antioxidanților este necesară deoarece aceștia blochează autooxidarea, putând interveni la diferite trepte ale procesului. Galații întrerup procesele oxidative prin reacțiile la care participă cu radicalii liberi peroxidici. Galații sunt recomandați pentru conservarea în special a grăsimilor animale (untură) și mai puțin a grăsimilor vegetale sau a margarinei. Galatul de propil, în cazul prăjirii în grăsimi sau uleiuri, se poate descompune. Termorezistența acidului galic crește dacă este utilizat sub formă de esteri (galat de propil, octil, dodecil).

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E310 galat de propil

Aditivul E319 galat de propil nu este recomandat femeilor însărcinate și copiilor. De asemenea, în doze mari E319 poate să provoace hiperactivitate, astm, urticarie, insomnie, probleme digestive, infecții hepatice și renale, precum și diverse reacții alergice. Studiile efectuate pe animale de laborator (șobolani), au scos în evidență faptul că, acest aditiv, utilizat timp de 90 de zile provoacă probleme de hemoglobină, producție scăzută a globulelor și modificări morfologice ale splinei. Poate provoca intoleranță la persoanele alergice la acidul salicilic.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :