E306, E307, E308, E309 tocoferolii / vitamina E. În ce alimente se adaugă?

/
/
/
139 Views

E306, , , E309 tocoferolii / vitamina E sunt aditivi alimentari cu rol de antioxidanți. Tocoferolii sunt antioxidanți naturali cu mari utilizări în indus­tria alimentară. Sunt cunoscuți și prin activitatea lor vitaminică. Vitamina E se mai numește și tocoferol. Tocoferolii sunt răspândiți în natură în special în plante, însoțind clorofila și carotenoidele. Cea mai mare cantitate de vitamina E se găsește în uleiurile vegetale, ca de exemplu: în uleiul de germeni de grâu; ulei de germeni de porumb; ulei de soia; ulei de bumbac; salată; spanac; germeni de grâu; mazăre; boabe de soia; ; În regnul animal, conținutul de tocoferoli este mic. Se găsește în ouă, în lapte, carne de vită. De asemenea, grăsimile de origine animală (untu­ra, seul, grăsimea de pasăre) se caracterizează printr-un conținut scăzut de tocoferoli. Tocoferolii lucrează ca antioxidant pentru acizii grași și țesuturile adipoase prevenind oxidarea vitaminei A.

E306 natural de vitamina E

Extractul natural de tocoferoli E306 (care prezintă proprietăți antioxidante) se obține din distilatul rezultat la striparea cu abur a uleiurilor vegetale (uleiul de germeni de grâu). De asemenea, tocoferolii se mai pot obține din apele alcaline rezultate de la rafinarea uleiului de soia, care conțin 10% amestec de tocoferoli, acizi grași liberi, steroli liberi sau esterificați cu acizi grași, trigliceride etc. După îndepărtarea substanțelor însoțitoare prin diferite procedee, tocoferolii sunt separați prin distilare. Denumirea de tocoferol este legată de principala funcție biologică, aceea de a favoriza fertilitatea (în limba greacă tokos = naștere, pherein = a purta, a suporta).

Extractul bogat în tocoferoli se prezintă sub formă de ulei vâscos, limpede, roșu-brun spre roșu, cu un miros și un gust caracteristice. Poate să conțină constituenți parafinoși sub formă microcristalină. Este insolubil în apă, solubil în etanol și miscibil cu eterul. Aditivul alimentar E306 trebuie să conțină minimum 34% din tocoferolii totali, iar cenușa sulfatată să fie maximum 0,1%.

E307 α-tocoferol

E307 α-tocoferol se extrage din uleiuri de germeni de cereale. Se prezintă sub formă de ulei incolor sau gălbui, limpede (care se înnegrește prin expunere la aer și la lumină), inodor. Se solubilizează în uleiuri, în , acetonă, alcool, cloroform, eter etc., dar este insolubil în apă. Se oxidează lent la aer. Este stabil la temperaturi ridicate (180°C) în absența aerului. Rezistă la acțiunea acizilor tari, dar în mediu alcalin este repede oxidat. Aditivul alimentar E307 trebuie să conțină minimum 96% substanță activă.

E308 γ-tocoferol

E308 γ-tocoferol însoțește vitamina E și ß-tocoferolul în plante. Se prezintă sub formă de ulei gălbui, vâscos, limpede (care se oxidează și se înnegrește prin expunere la aer sau la lumină). Aditivul E308 conține substanță activă în procentul de minimum 97%.

E309 δ-tocoferolul

E309 δ-tocoferolul constituie 30% din amestecul de tocoferoli din uleiul de soia și 5% din uleiul de germeni de grâu. Se prezintă sub formă de ulei vâscos, limpede, gălbui-deschis sau portocaliu, care se oxidează și se înnegrește la expunerea în aer sau la lumină.

În industria alimentară, tocoferolii folosiți ca antioxidanți se prezintă sub două forme: lichide limpezi incolore și mai puțin vâscoase și concentrat de tocoferoli, sub formă de lichid vâscos, de culoare brun – roșcat, cu conținut de minim 34% tocoferoli totali. Tocoferolii se caracteri­zează prin faptul că activitatea antioxidantă variază invers proporțional cu activitatea biologică.

În ce alimente se găsesc aditivii E306, E307, E308, E309 tocoferolii / vitamina E?

Aditivii E306, E307, E308 și 309 se adaugă în uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline), în uleiuri și grăsimi neemulsionate destinate în mod specific fierberii, prăjirii, sau pentru prepararea so­surilor. Alfa-tocoferolul se utilizează la uleiul de măsline rafinat (inclusiv pentru uleiul din turte de măsline). De asemenea, E307 se folosește separat sau în combinație cu ceilalați aditivi (E308, E309), în prepa­ratele sugarilor sănătoși.

Se admite utilizarea aditivilor E306, E307, E308, E309 (separat sau în combinație) pentru cereale, , pesmeți, diverse alimente cu conținut de grăsimi, desti­nate copiilor sănătoși, de vârstă mică. E307 se mai utilizează la maioneze, în bulioane și consomeuri, în uleiuri de arahide, soia, germeni de porumb, floarea- soarelui și rapiță etc.

De ce se folosesc aditivii E306, E307, E308, E309 tocoferolii / vitamina E?

Tocoferolii sunt utilizați ca antioxidanți alimentari. Adaosul de antioxidanți este necesar grăsimilor de origine animală (untură, seu, grăsime de pasăre etc.) pentru a le proteja de autooxidare sau râncezire. Este știut faptul că aceste produse sunt sărace în antioxidanți naturali (vitamină E, lecitină, acid citric etc.).

Uleiurile și produsele alimentare de origine vegetală au în compoziția lor o cantitate mare de tocoferoli, dar, prin prelucrare, o parte din acești antioxidanți nativi se degradează. Ca antioxidanți, tocoferolii acționează prin între­ruperea reacțiilor înlănțuite ale radicalilor liberi, datorită capacității lor de a transfera un hidrogen fenolic propriu la un radical liber peroxil, dintr-un peroxid de acid gras nesaturat. Ulterior, radicalul liber fenoxi format din tocoferol reacţionează cu un alt peroxil liber. Acțiunea antioxidantă a tocoferoli lor este apreciabilă la concentrații ridicate ale oxi­genului. De remarcat faptul că seleniul participă alături de vitamina E la prevenirea proceselor de autooxidare.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivilor E306, E307, E308, E309 tocoferolii / vitamina E

Aditivii E306, E307, E308, E309 nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, folosiți în dozele menționate în rețete. În organismul uman, vita­mina E joacă un rol important, funcționând ca antioxidant biologic. Capacitatea oxidantă a acestei joacă un rol vital în prevenirea afecțiunilor degenerative ale senectuții, precum și în afecțiunile canceroase și cele cardio­vasculare. Poate încetini procesul de îmbătrânire și preveni îmbătrânirile premature, prin prelungirea duratei de viață a celulelor. Contribuie la buna funcționare a unor sisteme, aparate și organe, ca cel cardiovascular, reproducător și muscular.

Protejează hematiile față de diverși toxici oxidanți, previne oxidarea unor hormoni hipofizari și suprarenali, reglează metabolismul proteic și al acizilor nucleici, controlează metabolismul aminoacizilor, participă la metabolismul acizilor grași poli-nesaturați și al colesterolului. Are capacitatea de a crește nivelul lipoproteinelor cu densitate înaltă (HDL-“colesterol bun”), substanțe de protecție în cazul afecțiunilor cardiovasculare. Reduce nivelul colesterolului din .

Joacă un rol important în metabolismul grăsimilor la nivelul peretelui arterial. De asemenea, participă la procesul de biosinteză a hemului și hemoproteidelor, influențează permeabilitatea membranelor celulare și capilare. Vita­mina E manifestă acțiune antioxidantă asupra vitaminei A și a ß-carotenului, pe care le protejează. Ajută la creșterea concentrației de superoxid dismutazei din organism, enzima care, ca și vitamina E, prezintă o mare capacitate de distrugere a radicalilor liberi.

Vitamina E sau tocoferoli

α-Tocoferolul are un rol important în prevenirea proceselor oxidative ale acizilor grași esențiali. Prin caracterul său antioxidant, vitamina E protejează organismul de acțiunea mercurului, plumbului, benzenului, ozonului, oxizilor de azot, precum și de alte substanțe cancerigene, care afectează organismul prin capacitatea lor de a forma radicali liberi etc. Lipsa vitaminei E la om conduce la o scădere a rezistenței hematiilor față de acțiunea agenților hemolizanți, precum și la un efect negativ asupra funcției de reproducere.

Necesarul zilnic de vitamină E (pentru adult) este de 20-30 mg/zi tocoferol. Necesarul copiilor și al adolescenților este mai mare decât al adulților de vârstă medie. Din experiențele efectuate pe animale s-a constatat că acestea tolerează doze mari de tocoferol. Unii autori semnalează faptul că un consum de vitamină E mai mare decât cel normal poate duce la apariția unor stări alergice (dermatite de contact, urticarie etc.). Excesul de vitamină E se acumulează în corp, provocând unele efecte toxice.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.ro.wikipedia.org
www.vitoral.ro
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net
www.laleva.cc
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :