E304 I Palmitat De Ascorbil. E304 II Stearat De Ascorbil

/
/
/
117 Views

E304 este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, ce se obține prin combinația acidului gras palmitic cu acidul ascorbic. Aditivul se prezintă sub două forme: E304 I palmitat de ascorbil și E304 II stearat de ascorbil. E304 I Palmitat de ascorbil se obține prin reacția de transesterificare a acidului ascorbic cu esterii metilici sau etilici ai acidului palmitic în prezența acidului sulfuric concentrat. Palmitatul de ascorbil are aspectul unei pulberi fine, cristaline, de culoare albă sau alb-crem. Nu prezintă niciun gust, dar are un miros plăcut de . Se topește la temperatura de 112-115°C.

E304 II Stearat de ascorbil se obține prin reacția de transesterificare a acidului ascorbic cu esterii metilici sau etilici ai acidului stearic în prezența de acid sulfuric concentrat. Se prezintă sub forma unei pulberi fine, de culoare alb-gălbuie, cu un miros specific de citrice și fără gust. Are punctul de topire 116°C. Se solubilizează ușor în etanol și grăsimi, dar este greu solubil în apă. Conținutul minim de substanță activă a aditivului trebuie să fie de 98%.

În ce alimente se găsesc aditivii E304 I palmitat de ascorbil și E304 II stearat de ascorbil?

Aditivii E304 I palmitat de ascorbil și E304 II stearat de ascorbil se găsesc în lapte parțial deshidratat, în uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline) destinate preparării culinare a sosuri­lor (fierbere, prăjire), în pâine și în specialități de panificație. Aditivul E304 I palmitat de ascorbil se mai folosește pentru , biscuiți, pesmeți, precum și pentru alimentele cu conținut de grăsimi, destinate sugarilor. Aditivii E304 I și II se mai utilizează pentru margarină și în maioneză. De asemenea, aditivii E304 se mai folosesc, singuri sau în combinație, în pește congelat, batoane din pește, fileuri de pește congelate, carne de pește tocată sau amestecuri de fileuri și în carne tocată din pește.

De ce se folosesc aditivii E304 I palmitat de ascorbil și E304 II stearat de ascorbil?

În produsele alimentare care conțin grăsimi (grăsimi și animale, margarină, , carne, pește etc.) pot avea loc procese degradative cauzate de prezența oxigenului, luminii, căldurii etc. Pentru acest motiv se recurge la utilizarea aditivilor E304 I și II. Procesele degradative (denumite “degra­dare oxidativă” sau de “autooxidare”) au consecințe grave asupra calității alimentelor, concretizate prin: modificări ale proprietăților senzoriale (gust, miros, aspect), ale valorii nutritive, prin distrugerea vitaminelor A, B1, B2, C, E, prin acizilor grași nesaturați sau prin formarea de substanțe toxice pentru organismul uman (aldehide, cetone, acizi epoxizi, hidrocarburi etc.).

Viteza de oxidare a lipidelor este influențată de o serie de factori, ca de exemplu, de compoziția în acizi grași a lipidelor (numărul, poziția și geometria dublei legături), stereoizometria lor (cis, trans), existența acizilor grași liberi, concentrația oxigenului, temperatura de păstrare a pro­duselor, suprafața de contact cu oxigenul, existența prooxidanților etc. Alegerea acestor antioxidanți (E304 I, II) pentru produsele mai sus menționate s-a făcut luând în considerare compatibilitatea lor cu alimentul respectiv, cu potențialul antioxidantului, tipul de prelucrare a produsului alimentar, solubilitatea și dispersabilitatea aditivilor, aciditatea sau alcalinitatea mediului în care se încorporează, modul de aplicare a antioxidantului (direct în grăsimi, pulverizat pe suprafața produsului sau încor­porat pe substanţa purtătoare etc.).

Palmitatul de ascorbil are un efect sinergetic cu BHA (E320) și de aceea se utilizează împreună. Acest fapt permite micșorarea dozelor de antioxidanți. Acțiunea antioxidantă a palmitatului și a stearatului de ascorbil se manifestă prin ab­sorbția oxigenului, fapt ce blochează procesul de autooxidare. Din acest motiv sunt considerați antioxidanți preventivi.

/ efecte adverse ale aditivilor E304 I și II

Aditivul E304 I palmitat de ascorbil nu prezintă niciun risc asupra sănătății consuma­torilor. Aditivul E304 II stearatul de ascorbil nu este admis în alimentația sugarilor și a copiilor mici, deoarece poate provoca fenome­ne alergice (, urticarie etc.). Doza zilnică admisibilă pentru palmitatul de ascorbil este de 0-1,25 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :