E301 ascorbat de sodiu. E302 ascorbat de calciu. Toxici / periculoși?

/
/
/
147 Views

E301 și E302 sunt aditivi alimentar ce fac parte din categoria antioxidanților, dar care au și proprietăți de a culorii. E301 ascorbat de sodiu se obține din glucoză. Ascor­batul de sodiu este o substanță solidă cristali­zată, albă, care la lumină se înnegrește. Este inodoră. E302 ascorbat de se prezintă ca o pudră cristalină de culoare alb-gălbuie sau cenușie. Este o substanță inodoră.

În ce alimente se găsesc aditivii E301 ascorbat de sodiu și E302 ascorbat de calciu?

E301 ascorbat de sodiu și E302 ascorbat de calciu se utilizează în cantități nelimitate în următoarele : fructe și legume conservate; în preparate din carne tocată, proaspătă, preambalată; în preparată exclusiv din făină de grâu, apă, sau plămădeală, sare; în fructe și legume neprelucrate, refrigerate și preambalate, gata pentru consumare; în cartofi neprelucrați, decojiți, preambalați; în lapte parțial sau total deshidratat; precum și în specialități de pani­ficație.

În cazul pastelor proaspete și al berii, se recomandă utilizarea numai a ascorbatului de sodiu. Pentru sucuri și din ananas sau din fructele pasiunii, precum și pentru preparatele din ficat, E301 ascorbat de sodiu se utilizează în concentrație de 3g/l. Ascorbatul de sodiu se folosește, singur sau în combinație cu acidul izoascorbic sau cu ascorbatul de calciu, pentru diverse alimente pe bază de cereale, pentru sugari și pentru copii sănătoși de vârstă mică, precum și pentru, jambon fiert etc. Ascorbatul de sodiu se mai adaugă în de castane sau în piureuri de castane, în făină de grâu, singur sau în combinaţie cu acidul ascorbic și ascorbaţi. De asemenea, aditivul E301 este utilizat la bulioane și consomeuri, în de pește, fileuri de pește congelate și în carne tocată din pește.

De ce se folosesc aditivii E301 și E302?

Utilizarea aditivilor E301  ascorbat de sodiu și E302 ascorbat de calciu reprezintă o necesitate pentru prelungirea duratei de păstrare a produselor alimentare, având o acțiune protectoare față de acestea, la modificările care au loc datorită diverselor reacții de oxidare. Sub influența oxigenului din aer (autooxidare, râncezire), are loc procesul de degradare oxidativă a grăsimilor din alimente, cu repercusiuni grave asupra calității pro­duselor alimentare: degradarea acizilor grași polinesaturați (acizi grai esențiali), distrugerea vitaminelor A, D, E, formarea de substanțe toxice pentru organismul uman, modificări ale proprietăților senzoriale ca: miros, culoare, gust (gust de rânced) etc.

Deoarece nu există un antioxidant eficace pentru toate produsele alimentare, gama de aditivi s-a diversificat, luându-se în considerare o serie de factori, ca de exemplu: compatibilitatea cu , efectul sinergetic al antioxidanților (ascorbatul de sodiu cu acid ascorbic și cu izoascorbați), modul de prelucrare a alimentelor, solubilitatea și dispersabilitatea lor în produsele alimentare, pH-ul mediului, compoziția alimentelor etc. Având în vedere cele arătate mai sus, o pondere importantă în alegerea aditivilor E301 și E302 pentru diverse alimente o are solubilitatea ascorbaților în medii polare, fiind deci utilizați de preferință în produse alimentare apoase.

/ efecte adverse ale aditivilor E301 ascorbat de sodiu și E302 ascorbat de calciu

Ascorbații (E301 și E 302) nu prezintă niciun risc asupra consumatorilor. Totuși, ascorbatul de calciu poate determina o intensificare a procesului de formare a oxalaților de calciu în organismul uman, acel cunoscut „nisip renal”.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :