E300 vitamina C acid ascorbic. În ce alimente se găsește?

/
/
/
173 Views

vitamina C sau acid ascorbic este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant și conservant. Vitamina C este cea mai răspândită vitamină din natură, mai ales în regnul vegetal. Poate fi sintetizată și în regnul animal, în afară de om. Vitamina C se găsește în fructe și legume proaspete, ca de exemplu în: măceșe; coacăze negre; coacăze roşii; verzi; coarne; tomate; ardei roșu; lobodă; suc de ; portocale; manda­rine; urzici; mărar; hrean; ace de conifere etc. Vitamina C se află în cantitate mai mare în coaja fructelor și mai puțină în pulpa lor. De asemenea, plantele ajunse la maturitate fiziologică sunt mai bogate în vitamina C.

Acidul ascorbic are ca sinonime: vitamina C, vitamina antiscorbutică, Cebion, Cantan, Redoxon. Industrial, se obține prin sinteză, folosind ca materie primă D-glucoza. Acidul ascorbic mai poate fi obținut sub formă de concentrat de vitamina C, prin extracție din materii prime vegetale sau animale, bogate în această substanță: măceșe, coacăze, ace de brad, nuci verzi, ardei, tomate, portocale, glanda hipofiză, capsula suprarenală etc. Vitamina C se prezintă sub formă de pulbere albă, cristalină, sau de cristale aciculare, incolore, precum și sub formă de foițe albe. Are un gust acru pronunțat și este inodoră.

În ce alimente se găsește aditivul E300 vitamina C / acid ascorbic?

Aditivul E300 vitamina C sau acid ascorbic se folosește pentru următoarele produse: sucuri de fructe și nectaruri, în gemuri și jeleuri, în parțial și total deshidratat, în fructe și legume neprelucrate, înghețate și congelate, refrigerate și preambalate (gata pentru consum), în cartofi neprelucrați și decojiți, preambalați, în uleiuri și grăsimi neemulsionate, de origine animală sau vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline) destinate fierberii, prăjirii sau pentru prepara­rea sosurilor, în conserve de fructe și legume și în preparate din carne tocată, proaspătă (preambalate).

De asemenea, se mai adaugă în pâine preparată exclusiv din făină de grâu, apă, drojdie sau plămădeală, sare, în paste proaspete și în bere. E300 se mai adaugă în pateul de ficat și în nectaruri de ananas. Se mai adaugă în alimentele pentru sugari și copii de vârstă mică, cum ar fi băuturi, sucuri, alimente pentru sugari pe bază de fructe și legume și în alimente pe bază de cereale, cu conținut de grăsimi, inclusiv și pesmeți.

De ce se folosește aditivul E300 vitamina C sau acidul ascorbic?

În industria alimentară, acidul ascorbic este unul dintre cei mai utilizați aditivi nutritivi ca: agent antioxidant, agent de conservare, inhibi­tor de nitrozamină, fortifiant etc. Utilizarea aditivului E 300 vitamina C ca agent antioxidant este o necesitate, deoarece acesta este capabil să blocheze procesul de autooxidare al produselor alimentare în care se încorporează. Ca și alți aditivi antioxidanți, acidul ascorbic reține oxigenul prezent în produse, prevenind procesele oxidative.

Aditivul E300 vitamina C este considerat un reducător puternic, care, prin cedarea a doi atomi de hidrogen, se transformă în acid dehidroascorbic. Acidul ascorbic mai poate acționa în prevenirea proceselor oxidative, prin prelungirea etapei de inițiere a autooxidării produselor alimentare, datorită capacității sale de a forma compuși complecși (chelatici) cu ionii metalici (cupru, fier), adică de formare a unor complexe inactive. În ceea ce privește implicarea sa în procesul de sărare a cărnii, vitamina C, prin efectul său antioxidant, previne acțiunea enzimelor oxidante, astfel că sunt protejați nitrozopigmenții față de oxidare. Împreună cu izoascorbatul, acidul ascorbic mărește capacitatea de inhibare a azotitului de potasiu sau de sodiu față de bacteria Clostridium botulinum, prin complexarea fierului.

Tot în procesul de sărare a cărnii, acidul ascorbic ca și ascorbații participă la reducerea vitezei de formare a nitrozaminelor (substanțe cancerigene), în , aditivul E300 contribuie la îmbună­tățirea reologiei aluatului în prezența oxigenului. Acest efect este sporit de bromatul de potasiu. De asemenea, acidul ascorbic are un rol important în prelucrarea făinurilor de grâu încolțit, prin reducerea activității enzimatice a α-amilazei, fapt ce determină micșorarea cantității de dextrine din miez.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E300 vitamina C

E300 vitamina C nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este principala vita­mină de care omul are nevoie, deoarece nu o poate sintetiza. Ea participă activ la toate procesele celulei vii, funcționând ca un sistem oxidoreducător. Lipsa vitaminei C din alimen­tație produce boala numită scorbut. Insuficien­ța vitaminică are repercusiuni asupra formării colagenului, a țesutului osteoid și a dentinei, adică a formării substanțelor fundamentale intercelulare, precum și a dezvoltării normale a scheletului și a dinților.

Lipsa vitaminei C din alimentație scade rezistența organismului față de microorganismele patogene, micșorează capacitatea organismului la efort fizic, precum și rezistența sa față de diferite substanțe chimice (de exemplu, substanțe alergice). În organismul uman, vitamina C participă la reacțiile multiple pe care le suferă diverse categorii de compuși, importanți din punct de vedere biochimic: aminoacizi, nucleotide, hor­moni, vitamine, coenzime, ioni metalici etc. Implicațiile vitaminei C în procesele metaboli­ce sunt esențiale, ca de exemplu, trecerea methemoglobinei în hemoglobină, a acidului folie în acid tetrahidrofolic etc.

Un rol impor­tant îl are în oxidativă a aminoacidului tirozina și în formarea hormonului adrenalina. Vitamina C mai este implicată în sinteza acizilor biliari, precum și în absorbția fierului, prevenind apariția anemiei. De asemenea, inhibă sinteza colesterolului și previne evoluția aterosclerozei. Vitamina C (acidul ascorbic) este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Aceasta poate neutraliza eficient ROS (speciile de oxigen reactiv), reprezentând astfel meca­nismul său de acționare din plasma sangvină și ţesuturi. Funcționând ca un antioxidant hidrosolubil, acidul ascorbic poate inhiba formarea nitrozaminelor (produse cancerigene) în cursul digestiei. Vitamina C contribuie la reducerea conținutului de LDL (lipoproteine cu densitate joasă, “colesterol rău”) și astfel protejează pereții celulelor.

Alte beneficii ale vitaminei C

În același timp, acidul ascorbic, joacă un rol important în creșterea conținutului de HDL (colesterol cu densitate înaltă “colesterol bun”), care se pare că protejează organismul de bolile cardiovasculare. De asemenea, vitamina C previne și împiedică acțiunea radicalilor liberi în procesele de îmbătrânire și de apariție a bolilor degenerative legate de îmbătrânire, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare, într-un studiu recent s-a arătat că, în doze mari, această vitamină contribuie la descreșterea riscului de apariție a maladiei Alzheimer. Vitamina C este în corelație cu celelalte vitamine și hormoni.

Astfel, vitaminele A și C își stimulează reciproc biosinteza, iar cu se protejează reciproc față de acțiunea oxidanților. Acidul ascorbic poate să regenereze tocoferolii din radicalul liber de tocoferoxil, care se formează prin inhibarea peroxidării lipidelor de către . Vitamina C, împreună cu zincul și carotenii, are o contribuție semnificativă în diminuarea riscului de formare a cataractei, precum și a degenerescenței maculare (AMD).

De asemenea, îmbunătățește biodisponibilitatea seleniului. De asemenea, este știută influența favorabilă a vitaminei C asupra vitaminelor din grupul B. Afecțiunile determinate de carența în tiamină, riboflavină, acid pantotenic, acid folie, ca urmare a unei alimentații sărace în aceste vitamine, sunt împiedicate sau întârziate prin aport extern de vitamina C. Ca medicament, acidul ascorbic se folosește în tratamentul scorbutului, anemiei, al clorozei copiilor în bolile vasculare, în tulburări intestinale etc.

Aditivul E300 vitamina C este esențială în alimente

Din cele de mai sus, reiese necesitatea utilizării aditivului E300 vitamina C cu rol benefic pentru produsele în care se încorporează și implicit pentru organismul uman. Utilizată în cantități mari, vitamina C poate produce balonări, gaze intestinale, diaree, proces reversibil și benign. Formarea pietrelor la rinichi ca urmare a unui consum major de vitamină C este o problemă controversată. Necesarul zilnic de vitamina C pentru organismul uman (adulți) este de 60-80 mg/zi (cu recomandarea de a fi ingerată prin consumarea de fructe și legume proaspete, care conțin în mod natural această vitamină). Doza maximă admisibilă este sub 500 mg/zi vitamină sintetică.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.romalimenta.ro
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net
www.ivyroses.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :