E285 borax aditiv toxic! În ce alimente se găsește?

/
/
/
188 Views

E285 borax sau tetraborat de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de substanță tampon, folosit pentru a controla aciditatea (este un regulator de aciditate). Aditivul are ca sinonim: borat de sodiu sau borax, iar denumirea chimică este tetraborat de sodiu, biborat de sodiu, piroborat de sodiu, tetraborat de disodiu anhidru. Boraxul se obține prin tratarea acidului boric cu o soluție caldă de hidroxid de sodiu. Se prezintă sub formă de pudră sau foi asemănătoare cu sticla, care devin opace prin expunere la aer. De asemenea, se mai poate prezenta și sub formă de cristale monoclinice incolore sau cenușii, cu luciu sticlos, gras. Boraxul este puțin solubil în la tem­peratura obișnuită, este însă solubil în glicerină, dar insolubil în alcool etilic absolut.

În ce alimente se găsește aditivul E285 borax?

Aditivul E285 borax se utilizează pentru conservarea icrelor de sturion (), în doza de 4g/kg, exprimat în acid boric. Uneori aditivul E285 mai este folosit la fructele de mare. Boraxul mai este folosit la detergent, săpunuri. Boraxul este amestecat cu pământ și alte substanțe pentru a produce emailuri din porțelan, utilizate în olărit. Boraxul mai este folosit în industria sticlei, în industria textilă și la fabricarea hârtiei. 

De ce se folosește aditivul E 285 borax?

Utilizarea boraxului este o necesitate datorită caracterului său antiseptic (aditiv de conser­vare). Este folosit în industria , având în vedere efectul său fungistatic. Boraxul previne și distruge mucegaiurile din produsele în care se încorporeză.

/ efecte ale aditivului E285 borax

Boraxul prezintă asupra organismului uman. S-a con­statat că un consum îndelungat favorizează apariția unor leziuni ale organelor interne, pre­cum și apariția intoxicațiilor cronice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este interzisă folosirea aditivului E285, deși unii producători încă îl utilizează. Conform ultimelor cercetări, consumul ridicat de E285, pe o perioadă mai îndelungată (5-10 ani), a cauzat (la ficat). Aditivul E285 este interzis în Statele Unite, precum și Indonezia. Este permis, în mod excepțional în unele țări europene, cum ar fi Spania.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.alecia.ro
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :