E283 propionat de potasiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
152 Views

E283 propionat de este un aditiv alimentar cu rol de conservant, natural, ce se obține prin fermentație bacteriană. Se utilizează, în special, împotriva drojdiilor și fungilor. Aditivul are denumirea chimică: propionat de potasiu sau propanoat de potasiu. Are un miros slab de acid butanoic, dar nu are niciun fel de gust.

În ce alimente se găsește aditivul E283 propionat de potasiu?

Aditivul E283 propionat de potasiu se folosește, singur sau în amestec cu acidul propionic, propionatul de sodiu sau de , iar doza admisă se exprimă în acid propionic. Propionatul de potasiu se adaugă în pâine preambalată feliată și în pâine de , în pâine cu valoare energetică scăzută, în pâine parțial preparată, preambalată, în produse fine de preambalate, în produse de cofetărie pe bază de făină, în franzele și brioșe preambalate. De asemenea, aditivul E283 se mai utilizează pentru puddinguri de Crăciun și pâine preambalată, în doza de 1000 mg/kg. Se mai folosește în tratamentul superficial al brânzeturilor, precum și în înlocuitorii de brânză. Aditivul mai poate fi prezent și în unele produse fermentate, obținute prin procesul de fermentație, conform unei bune practici de fabricație.

De ce se folosește aditivul E283 propionat de potasiu?

Utilizarea aditivului E283 în industria se bazează în primul rând pe proprietățile antiseptice ale propionatului de potasiu. Ca și celelalte săruri ale acidului propionic, pro­pionatul de potasiu eliberează acid propionic în produsele în care se folosește, iar acesta acționează sub formă ionizată la pH acid. De asemenea, propionatul de potasiu acționează și prin scăderea activității apei. Efectul său antiseptic se datorează acțiunii fungistatice pe care o manifestă mai ales în prevenirea contaminării produselor alimentare cu mucegaiuri. Dar, se constată și o acțiune bacteriostatică mai slabă asupra unor ca Escherichia coli, și Listeria monocytogenes. Ca și acidul propionic, contribuie la formarea aromei brânzeturilor și untului.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 283 propionat de potasiu

Studii recente au scos în evidență faptul că expunerea prelungită a șoarecilor la o doză zilnică scăzută de propionat de potasiu a avut ca rezultat o creștere treptată a greutății și o creștere a rezistenței la insulină. Studiile la om scot în evidență, o posibilă rezistență la insulină și de asemenea, contribuie la declanșarea obezității. De asemenea, unii cercetători afirmă că aditivul E283 poate provoca diabet.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.alecia.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :