E280 acid propionic folosit în pâine! Este toxic / periculos?

/
/
/
163 Views

acid propionic este un aditiv alimentar cu rol de conservant, . Se obține prin fermentație bacteriană. Este utilizat împotriva drojdiilor și fungilor, dar și împotriva degradărilor provocate de unele microorganisme. Aditivul are denumirea chimică: acid propionic sau acid propanoic. Industrial, acidul propionic se obține din materii prime organice, ca de exemplu din etenă, propanal sau din hidrocarburi saturate. Aditivul E280 se prezintă sub formă de lichid uleios incolor sau slab gălbui, limpede, cu un miros ușor înțepător, astringent neplăcut și cu un gust acid. 

În ce alimente se găsește aditivul E280 acid propionic?

Din cauza mirosului său puternic, aditivul E280 se folosește într-o gamă restrânsă de produse alimentare. Acidul propionic precum și sărurile sale de sodiu, de potasiu sau de calciu se adaugă în preambalată feliată și în de secară. Aditivii se mai adaugă în cu valoare energetică scăzută, parțial preparată, preambalată, în produse fine de panificație preambalate, în produse de pe bază de făină cu un conținut de apă mai mare de 0,65%, în franzele și brioșe preambalate. Aditivul E281 se mai utilizează pentru puddinguri. De asemenea, mai este folosit pentru tratamentul superficial al brânzeturilor și al înlocuitorilor de brânză.

De ce se folosește aditivul E280 acid propionic?

Acidul propionic E280 sub formă ionizată la pH acid previne contaminarea cu mucegaiuri a unor alimente (, de patiserie, brânzeturi, , tutun etc.). Se constată însă că aditivul are acțiunea inhibantă slabă și asupra unor bacterii, ca de exemplu Eschericliia coli, şi Listeria monocytogenes.

Dezavantajul utilizării acidului propionic constă în gustul și mirosul său neplăcut, motiv pentru care se preferă utilizarea sărurilor sale de sodiu, potasiu sau de calciu. Acidul propionic acționează în pro­dusele alimentare ca acid organic, de tipul acidului acetic (acid slab). Contribuie la for­marea aromei brânzeturilor și untului. Tot în scopul prevenirii contaminării cu mucegaiuri, mai este utilizat și pentru impregnarea hârtiei folosite pentru ambalarea untului, a grăsimilor de porc etc.

/ ale aditivului E280 acid propionic

Utilizarea aditivului E280 acid propionic în dozele permise de legislația în vigoare nu prezintă niciun asupra sănătății consumatorului. Acidul propi­onic, ca și sărurile sale de calciu, sodiu sau potasiu, este metabolizat în organismul uman în același mod ca și acizii grași. Este considerat inofensiv, fapt constatat din experiențele efectuate pe animale. Ingerat în cantitate de 1000-3000 mg/zi timp de câteva săptămâni de către șobolani, nu s-a constatat nicio perturbare a metabolismului acestora și nici nu a influențat creșterea lor.

Însă, unele date din literatură, arată că în cazul persoanelor sensibile, la doze mari se poate produce o diminuare a simțului olfactiv și gustativ. După FAO/OMS, doza zilnică admisibilă de acid propionic este nelimitată. De asemenea, unele date din literatura de specialitate mai menționează că, aditivul E280 conduce la dezvoltarea rezistenței la insulină și obezitate. De asemenea, consumat o perioadă mai lungă de timp, aditivul E280 poate provoca diabet.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :