E270 acid lactic. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
209 Views

E270 acid lactic este un aditiv alimentar cu rol de conservant, natural. Aditivul are denumirea chimică: acid lactic, acid 2-hidroxipropionic sau l-acid hidroxi- etan-1-carboxilic. Acidul lactic se obține industrial prin metode fermentative sau prin sinteză chimică. În procedeele fermentative se utilizează ca materii prime , melasă, zer, orez, din , suc din sfeclă de zahăr, care conțin hexoze sau compuși ce se pot transforma în acestea. Aditivul E270 se prezintă sub forma unui lichid vâscos, incolor sau gălbui, inodor, cu un gust acid. Se folosește ca sirop de concentrație 50-80%.

În ce alimente se găsește aditivul E270 acid lactic?

E270 acid lactic se adaugă ca aditiv în nectaruri, în gemuri, jeleuri, paste și piureuri tartinabile, în uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine animală sau vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline” destinate fierberii, prăjirii, sau pentru prepa­rarea sosurilor. Aditivul E270 se mai utilizează, în brânzeturi de tip Mozarella și zer, în pâine preparată exclusiv din făină de grâu, apă, drojdie sau plămădeală și sare, în paste proaspete și în bere.

Se mai adaugă în vinuri, brânzeturi topite, iaurturi, produse de patiserie industriale, sosuri, măsline, murături, produse din cartofi. De asemenea, acidul lactic se mai folosește și în și produse anti-îmbătrânire. Se folosește și pentru prepararea laptelui acidifiat și pentru inhibarea dezvoltării bacteriilor precum E.Coli, Salmonella, Campylobacter și Listeria pe carcasele de vită, porc sau pasăre în timpul sacrificării.

De ce se folosește aditivul E270 acid lactic?

Aditivul E270 acid lactic se caracterizează prin acțiune acidulantă și în același timp conservantă pe care o are asupra alimentelor, fapt pentru care utilizarea sa este o necesitate pentru industrie alimentară. Astfel, acțiunea bacteriostatică se ma­nifestă în principal la scăderea pH-ului mediului fiind sub formă disociată).

Inhibă în special dezvoltarea anumitor , ca de exemplu Listeria. Este caracteristică și acțiunea sa de a micșora activitatea apei. Utilizarea aditivului prezintă importanță pentru tratamentul antimicrobian al cărnii. Este o necesitate în acidularea berii, vinului, cidrului, sucurilor de fructe cu conținut scăzut de acizi, având în vedere faptul că acidul lactic nu este atacat de bacteriile care degradează acizii (permite astfel dezvoltarea drojdiilor și lactobacililor), înlocuiește în produsele murate, dând legumelor conservate un gust mai plăcut.

De asemenea, conferă acestor conserve și o stabilitate mai mare antimicrobiană. Se adaugă în produsele de panificație pentru acidularea mediului fermentativ, precum și în scopul de a contribui la formarea unei arome caracteristice. Acționează asupra glutenului din făina slabă, îmbunătățind vizibil proprietățile vâscozoelastice ale acesteia. Mai este utilizat pentru obținerea laptelui acid necesar copiilor, la fabricarea brânzeturilor pentru corectarea acidității, precum și pentru obținerea esterilor și sărurilor sale cu utilizări medicale.

/ efecte adverse ale aditivului E270

Utilizarea aditivului sub forma L(+) nu prezintă nici un risc asupra sănătății consumatorului. Numai formele D(+) sau racemic (±) pot produce la copiii mici (sugari) tulburări ale proceselor metabolice. Se recomandă folosirea aditivului (forma L(+)) în doze alese după dorința producătorului și după necesități la majoritatea alimentelor în care se încorporează. Mai mult, aditivul E270 are și utilizări medicale: ca antiseptic gastrointestinal, în tratamentul diareei sau în tratamentul comelor diabetice.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com
www.veganeasy.org

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :