E262 I acetat de sodiu. E262 II diacetat de sodiu. Toxic / periculos?

/
/
/
141 Views

I acetat de sodiu și diacetat de sodiu sunt cu rol de conservanți, stabilizator, agent de întărire, naturali. Aditivul E262 I acetat de sodiu se poate prezenta sub două forme: anhidru și trihidrat. Industrial, se obține prin tratarea hidroxidului de sodiu cu acid acetic în exces. În stare anhidră are aspectul unei pudre de culoare albă, dar se poate obține și sub formă granulată. Este o substanță inodoră. Acetatul de sodiu trihidrat se prezintă, de asemenea, sub formă de cristale incolore, transparente sau de pudră cristalină granulată. Are un miros slab, de acid acetic. în aer cald sau uscat este eflorescent. Ambele forme (anhidră şi trihidrată) au o mare solubilitate în apă, fiind substanţe higroscopice.

E262 II diacetat de sodiu se obține sub două forme: anhidru și trihidrat. Diacetatul de sodiu este de fapt format dintr-o moleculă de acetat de sodiu și o moleculă de acid acetic. Se obține prin tratarea hidroxidului de sodiu cu acid acetic în exces. Ambele forme sunt substanțe solide, cristalizate, de culoare albă, cu miros specific de acid acetic.

În ce se găsesc aditivii E262 I acetat de sodiu și E262 II diacetat de sodiu?

Aditivii E262 I și II sunt folosiți pentru în conservă, în preparată din făină de grâu, apă, sare, sau plămădeală, în alimentele pentru înțărcare (numai pentru reglarea pH-ului) și pentru alimentele destinate copiilor sănătoși de vârstă mică.

De ce se folosesc aditivii E262 I acetat de sodiu și E262 II diacetat de sodiu?

E262 I acetat de sodiu și E262 II diacetatul de sodiu acționează în principal ca agenți de tamponare, stabilizare și întărire. Ca efect secundar este cunoscută acțiunea lor conservantă. Spre deosebire de acidul acetic, acetatul și diacetatul de sodiu au eficacitate mai mare în prevenirea sau combaterea contaminării cu mucegaiuri a unor produse alimentare. Efectul bactericid se manifestă mai slab asupra bacteriilor sau drojdiilor și este corelat cu rolul pe care-l joacă în scăderea activității apei. Ca substanță tampon și de reglare a pH-ului, se folosesc pentru alimentele copiilor mici sau în alimentația pentru înțărcare.

Diacetatul de sodiu E262 II este utilizat și ca antifilant pentru unele produse coapte la cuptor. Diacetatul de sodiu protejează produsele de panificație, prin inhibarea bacilului mezentericus. Dezvoltarea acestuia poate fi împiedicată prin acidifierea aluatului. Diace­tatul de sodiu este adăugat în făină în con­centrații cuprinse între 0,2 și 0,4%.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivilor E262 I și II

Aditivii E 262 I și II nu prezintă niciun asupra sănătății consumatorului. Fac parte din categoria aditivilor permiși a fi utilizați fără restricții ca agenți de pentru diferite produse de origine vegetală și animală. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 15 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :