E261 acetat de potasiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
123 Views

E261 acetat de potasiu este un aditiv alimentar cu rol de conservant, natural. Mai îndeplinește și rol de sechestrant, stabilizator și substanță tampon. Industrial, se obține din tratarea hidroxidului de potasiu cu acid acetic. Substanța se prezintă sub formă de cristale sau pudră cristalină de culoare albă. Este inodoră, sau poate avea un miros slab de acid acetic. Este o substanță foarte solubilă în apă, chiar higroscopică. Prin hidroliza acetatului de potasiu, se formează hidroxidul de potasiu și un acetat bazic. Aditivul alimentar E261 tre­buie să conțină minimum 99% substanță activă raportată la substanța uscată.

În ce alimente se găsește aditivul E261 acetat de potasiu?

Conform actului normativ elaborat pentru țara noastră, aditivul E261 acetat de potasiu este folosit pentru fructe și legume în conserve, în preparată din de grâu, sare, apă, drojdie sau plămădeală, în diverse sortimente de panificație, în alimentele pentru înțărcare și pentru alimentele destinate copiilor sănătoși, de vârstă mică.

De ce se folosește aditivul E261 acetat de potasiu?

Aditivul E 261 acetat de potasiu face parte din grupa agenților cu acțiune de sechestrare, stabilizare, tamponare, întărire și sinergetică. Se remarcă mai ales prin efectul său conservant asupra produselor vegetale și animale. Are o acțiune fungistatică, mai pronunțată decât a acidului din care provine. Efectul său bacteriostatic se manifestă mai slab asupra bacteriilor și drojdiilor și este corelat cu rolul pe care acetatul de potasiu îl joacă în scăderea activității apei.

Ca agent de tamponare și de reglare a -ului se folosește pentru alimentele copiilor mici sau în alimentația pentru înțărcare. Adăugat în produsele de panificație, inhibă dezvoltarea bacilului Bacillus mesentericus. Atât acidul acetic cât și acetații contribuie și la formarea unei arome plăcute în produsele animale, prin acțiunea lui de a hidroliza parțial .

Efecte secundare / efecte ale aditivului E261 acetat de potasiu

Aditivul E261 nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este substanța care poate fi utilizată, ca și ceilalți acetați, fără restricții privind dozele de încorporare în diverse . În organismul uman joacă un rol important în procesele metabolice, ca acetil coenzimă A. Ace­tatul este implicat în reacții metabolice, și anume, în metabolismul acizilor grași și al carbohidraților. Unii autori, însă, consideră că aditivul nu este indicat persoanelor cu afecțiuni renale.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :