E260 acid acetic. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
165 Views

E260 acid acetic este un aditiv alimentar cu rol de conservant, natural. Este folosit și ca aromatizant. Se obține prin fermentarea zahărului, melasei sau alcoolului, ori prin sinteză chimică din aldehidă acetică.  utilizat în se obține prin fermentarea oxidativă a soluțiilor diluate de alcool, sub acțiunea bacteriilor acetice (Micoderma aceti), rezultând soluții diluate de acid acetic de concentrație 3-15%.

O altă metodă de sinteză folosește ca materie primă lemnul. Prin distilarea uscată a lemnului se formează oțetul de lemn sau acidul pirolignos, obținut sub formă de soluție apoasă, cu un conținut de 10% acid acetic. Din această soluție se extrage acidul acetic cu ajutorul acetatului de etil sau eterului etilic, de care se separă prin distilare. Se prezintă sub formă de lichid limpede incolor, cu un miros caracteristic înțepător și un gust pronunțat acru.

Acidul acetic glacial se prezintă sub formă de cristale rombice (asemănătoare cristalelor de gheață). Acidul acetic glacial este solubil în și în diverși solvenți organici. Aditivul alimentar E260 trebuie să aibă un conținut minim de 99,8% substanță activă.

În ce alimente se găsește aditivul E260 acid acetic?

Aditivul E260 acid acetic se folosește la în conservă, preparată din ingrediente, , apă, drojdie sau plămădeală și sare, în alimente pentru înțărcarea sugarilor și pentru copii de vârstă mică, sănătoși (numai pentru reglarea pH-ului), în brânză Mozarella și în zer. Se mai utilizează la fabricarea semiconservelor de pește de tip marinate, a sosurilor, dressing-urilor pentru salate etc. De asemene,a E260 se mai găsește în salate, maioneză, sosuri, oțet și produse din . Adăugat în maioneză, inactivează bacteria Salmonella.

De ce se folosește aditivul E260 acid acetic?

Utilizarea acidului acetic în industria alimentară este o necesitate, deoarece are rol de , dar și de acidifiant. Rolul său principal este acela de a scădea valoarea pH-ului mediului în care se încorporează și implicit are și o acțiune antimicrobiană. Efectul antiseptic se manifestă în special asupra bacteriilor și drojdiilor și mai puțin asupra mucegaiurilor. Activitatea antimicrobiană este mai mare la valori mici ale pH-ului mediului în care se încorporează, deoarece crește concentrația în acid nedisociat.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E260 acid acetic

E260 acid acetic nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, când este utilizat în doze moderate. În concentrație mare, ca orice acid, are o acțiune corozivă asupra mucoaselor gastrice, putând produce leziuni ale țesuturilor organismului uman. După cum am arătat mai înainte, acidul acetic este utilizat “quantum satis” ca agent de pentru diverse produse de origine vegetală sau animală. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 15 mg/kilocorp.

Nivel de

 

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net
www.foodreactions.org

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :