E251 nitrat de sodiu. E252 nitrat de potasiu periculoși. Se găsesc în carne

/
/
/
127 Views

E251 nitrat de sodiu este un aditiv alimentar din categoria conservanților. Are ca sinonime: Salpetru de Chile, Salpetru cubic, nitru, de piatră sau silitră. Denumirea sa chimică este: azotat de sodiu sau nitrat de sodiu.

Industrial, se obține prin procedeul Shanks, care constă în recristalizarea azotatului de sodiu dintr-o soluție saturată fierbinte, obținută prin dizolvarea minereului care conține alături de azotat de sodiu și azotat de potasiu, sulfat de sodiu, sulfat de calciu, de magneziu, clorat de potasiu, iodat de sodiu etc. Azotatul se fabrică astăzi aproape numai din acid azotic sintetic și carbonat sau hidroxid de sodiu. Aditivul E251 nitrat de sodiu se prezintă sub formă de cristale romboedrice incolore sau de pudră cristalină albă higroscopică. Devine delicvescent în contact cu aerul. 

E252 nitrat de potasiu are ca sinonim Salpetru. Se obține prin tratarea azotatului de sodiu cu clorura de potasiu, sau prin tratarea clorurei de potasiu cu acid azotic. Azotatul de potasiu se prezintă sub formă de pudră cristalină albă sau de cristale prismatice de culoare albă. Are un gust răcoritor, sărat, picant. Este o substanță solubilă în apă. 

În ce alimente se găsesc aditivii E251 nitrat de sodiu și E252 nitrat de potasiu?

Aditivii E251 și E252 sunt admiși în afumată și în în conservă, în brânză tare, semitare, moale, precum și în brânzeturi pe bază de produse . Aditivii se mai găsesc în heringi și în scrumbii murate, precum și în pate de ficat, pate de ficat gras și bloc de ficat gras. Se mai adaugă în produse de carne netratate termic, în tradiționale conservate prin imersare în soluție de saramură, în bacon și file de bacon, precum și, în jambon sec, și alte tipuri maturate uscate. Aditivii E251 și E252 mai sunt utilizați și în alte specialități din carne.

De ce se folosesc aditivii E251 și E252?

Aditivii E251 nitrat de sodiu și E252 nitrat de potasiu, folosiți în amestecurile de sărare reprezintă de fapt doar o sursă de azotit. Azotatul ca atare nu are nici un efect asupra culorii cărnii. Azotații (de sodiu și de potasiu), prin reducere bacteriană (microorganismele denitrificatoare care secretă enzimele nitrat-reductaze), se transformă în azotit de sodiu sau de potasiu.

Azotiții obținuți astfel, în mediu acid (de acid lactic), formează acidul azotos, care, în prezența substanțelor reducătoare din carne, se descompune la oxid de azot (NO) și dioxid de azot (NO2). Mai departe, oxidul de azot se leagă de mioglobină (Mb = pigmentul roșu din mușchi) sau de hemoglobină (Hb = pigmentul roșu din sânge), formând nitrozo-mioglobina (NO-Mb) sau nitrozohemoglobina (NO-Hb). Deci, necesitatea utilizării nitra’ilor este identică cu a nitriților. Nitrații ca atare manifestă asupra microorganismelor efecte bacteriostatice slabe. Mecanismul acțiunii lor este asemănător cu al clorurii de sodiu, adică prin modificarea presiunii osmotice.

/ efecte adverse ale aditivilor E251 nitrat de sodiu și E252 nitrat de potasiu

Riscul utilizării azotaților este identic cu cel al azotiților, deoarece aceste substanțe se transformă în stomac în azotiți, apoi în . În intoxicațiile cu nitrați-nitriți, când methemo-globinemia depășește 10% din totalul hemo­globinei, apare cianoza. La peste 20% methemoglobinemie, se observă și alte semne clinice, ca , cefalee, tahicardie, polipnee. O mare sensibilitate prezintă în special sugarii mici, din cauza persistenței hemoglobinei fetale, care este mai oxidabilă decât hemo­globina adulților. Au mai fost evidențiate și acțiuni mutagene ale nitraților, dar acestea se presupune a fi determinate în mare măsură de formate. sunt substanțe cu un ridicat potențial cancerigen. Doza zilnică admisibilă de nitrați este de 5 mg/kilocorp.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.bursa.ro
www.sfatulmedicului.ro
www.ivyroses.com
ww.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :