E242 dicarbonat de dimetil. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
76 Views

E242 dicarbonat de dimetil este un alimentar cu rol de conservant, sintetic. Are ca sinonime: DMDC, pirocarbonat de dimetil. Denumirea sa chimică este dicarbonat de dimetil sau ester dimetilic al acidului pirocarbonic. Se folosește pentru sterilizarea recipientelor în care vor fi puse băuturile. Deoarece nu este adăugat direct în produs, este considerat un aditiv de ajutor tehnic și nu este obligatoriu să se indice prezența acestuia pe etichetă. De asemenea, mai este utilizat pentru a preveni .

În ce alimente se găsește aditivul E242 dicarbonat de dimetil?

Aditivul E242 dicarbonat de dimetil se folosește în băuturi aromate nealcoolice, în nealcoolice și în concentrate lichide pentru ceai, în doza de 250 mg/l (cantitatea de încorporare). Se mai folosește în și băuturi izotonice și ape aromatice.

De ce se folosește aditivul E242?

Necesitatea utilizării aditivului E242 constă în acțiunea sa conservantă. Se adaugă în produsele mai sus-menționate, în scopul prevenirii degradării acestora, sub acțiunea microorganismelor. Acțiunea sa se manifestă în special asupra drojdiilor. La dozele folosite are un efect bacteriostatic. Produsele tratate cu acest aditiv nu-și schimbă mirosul, gustul și culoarea. Efectul inhibitor asupra drojdiilor este evidențiat la doze ale aditivului de peste l00ppm.

În cazul bacteriilor sunt necesare doze de 3-5 ori mai mari. O caracteristică a aditivului este proprietatea sa de a se descompune (în prezența apei) și de a forma substanțe inactive microbiologic. Din acest motiv, dicarbonatul de dimetil are o utilizare limitată, numai la băuturile care se păstrează în containere sigilate, imediat după tratament. Efectul său bactericid este mai puternic decât în cazul folosirii conservanților convenționali.

Efecte secundare / ale aditivului E242 dicarbonat de dimetil?

Aditivul E242 este coroziv pentru piele și ochi. De asemenea, este prin inhalare și ingerare. Spre deosebire de dicarbonatul de etil, dicarbonatul de dimetil nu a produs efecte carcinogene la animalele testate. Eliberează cantități mari de etanol atunci când se descompune, deci este .

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :