E239 hexametilentetramina HMTA. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
186 Views

E239 hexametilentetramina este un aditiv alimentar cu rol de conservant, chimic. Are ca sinonime: hexamină, metenamină, uroformină, urotropină. Se obține prin condensarea formaldehidei cu amoniac. Se prezintă sub formă de pulbere cristalină albă sau incoloră. Aditivul trebuie să con’ină minimum 99% substanță activă și este nu numai în industria , dar și în medicină, cosmetică etc.

În ce alimente se găsește aditivul E239 hexametilentetramina?

E239 se folosește în tratamentul de suprafață al brânzeturi lor de tip “Provolone”, în doza de 25 mg/kg cantitate reziduală exprimată în formaldehidă. Aditivul E239 se mai folosește și la conservele de și midii. De asemenea, substanța mai este folosită și ca dezinfectant în medicină și în unele produse cosemtice. Aditivul are o utilizare limitată din cauza gustului pe care îl conferă.

De ce se folosește aditivul E239 hexametilentetramina?

Utilizarea aditivului E239 reprezintă o necesitate datorită acțiunii bacteriostatice și bactericide a aldehidei formice, care se formează prin descompunerea hexametilen-tetraminei. În cazul alimentelor bogate în , formaldehida are ca efect secundar legarea sa pe lanțul proteic al produsului, fapt ce produce o “întărire” a alimentului. Acțiunea sa antimicrobiană se intensifică la valori de pH acid și este explicată prin reacția formaldehidei cu proteinele celulare ale microorganismelor, precum și prin inactivarea unor sisteme enzimatice (ca, de exemplu, dehidrogenazele).

Alte denumiri ale aditivului E239

 • Hexamine;
 • Aminoformaldehyde;
 • Formamine;
 • Hexamethylene tetramine;
 • Hexamethylenetetramine;
 • Methenamine;
 • 1,3,5,7-tetraazaadamantane;
 • 1,3,5,7-tetraazatricyclo(3.3.1.1(3,7))decane;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E239 hexametilentetramina

Aditivul E239 produce, în doze mici sau în cazul unor persoa­ne sensibile, reacții alergice, urticarie, probleme gastrice și urinare. În doze mari, a provocat mutații genetice la animalele de laborator. În organismul uman, este transformată în formaldehidă de către acizii din sucul gastric, fiind astfel ușor absorbită. În se leagă de eritrocite și, prin oxidare enzimatică, este transformată în acid formic. Pe termen lung substanța poate avea efect cancerigen.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net
www.infocons.ro

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :