E234 nizina. În ce alimente se găsește? Este aditiv toxic / periculos?

/
/
/
107 Views

E234 nizina este un alimentar cu rol de conservant, natural. Nizina este un antibiotic față de bacteriile gram-pozitive dăunătoare. Nizina este un produs din sușele naturale de Streptococcus lactis. Se prezintă sub formă de pudră de culoare albă. Din soluție alcoolică se separă sub formă de cristale. Este stabilă în mediu acid (la valori mici de pH) și la fierbere, chiar în prezența acizilor. Este solubilă în acizi diluați. Are proprietatea de a inhiba dezvoltarea bacteriilor sporogene.

În ce se găsește aditivul E234 nizina?

Aditivul E234 nizina se adaugă în budinci din griș și tapioca, precum și în similare, în doza de 3 mg/kg, în maturată și în topită, în doza de 12,5 mg/kg. Mai este folosit în specialitățile “Clotted cream”, 10 mg/kg, în “Mascarpone”, în doza de 10 mg/kg.

De ce se folosește aditivul E234 nizina?

Utilizarea aditivului E234 este necesară datorită acțiunii sale de a inhiba în special dezvoltarea bacteriilor sporogene. Este eficace pentru inhibarea bacteriilor Gram-pozitive: Strepto­coccus, Bacillus și Clostridium. Bacteriile Clostridium tyrobutiricum determină apariția procesului de târzie a brânzeturilor cu pastă tare. Utilizarea aditivului împreună cu agenții de chelare, ca trisodic sau EDTA, determină o acțiune bacteriostatică și asupra bacteriilor Gram-negative, cum sunt sau Escherichia coli. Nizina nu are nicio eficacitate asupra bacteriei Listeria monocytogenes. Este important de arătat că acționează și asupra sporilor la cald. Acțiunea antimicrobiană cea mai puternică se manifestă la un pH = 6,5-6,8.

Efecte adverse / ale aditivului E234

Aditivul E234 nu prezintă niciun asupra sănătății consumatorului, dacă este folosit în dozele arătate mai sus. În actul normativ actual se specifică faptul că această substanță poate fi prezentă în mod normal în anumite brânzeturi, ca rezultat al procesului de fermentare. Însă după unii autori se presupune că ar fi posibil ca aditivul administrat în mod frecvent să favorizeze selectarea unor agenți patogeni, rezistenți la antibiotice. În tractul digestiv, streptococii care produc nizina apar în mod constant.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :