E230 difenil aditiv TOXIC folosit pentru tratarea fructelor

/
/
/
126 Views

E230 difenil este un aditiv din categoria conservanților chimic, ce se utilizează pentru tratamentul de suprafață al fructelor. Are ca sinonime: bifenil, difenil. E230 se prezintă sub formă de pudră cristalină albă sau galben-chihlimbar și are un miros caracteristic neplăcut. Este insolubil în apă, dar solubil în , eter și alcool. Are proprietatea de a sublima uşor.

În ce se găsește aditivul E230 difenil?

Aditivul E230 difenil este utilizat numai pentru tratamentul superficial al citricelor, în doza de 70 mg/kg. Se mai utilizează și la impregnarea hârtiei de ambalat citrice. Se utilizează ca pesticid în coaja fructelor citrice, mere, și . Coaja fructelor tratate cu acest aditiv nu trebuie consumată și trebuie să vă spălați pe mâini după ce le-ați atins (atenție!, nu dispare doar la spălarea cu apă).

De ce se folosește aditivul E230 difenil?

Utilizarea aditivului E230 este o necesitate, datorită acțiunii sale de fungistatic pentru fructe, împiedicând astfel mucegăirea acestora. Inhibă dezvoltarea mucegaiurilor Penicillium italicum și Penicillium digitatum, folosit în doze de 0,08 mg/l.

/ ale aditivului E230 difenil

Aditivul E230 difenil fiind folosit doar în tratamentul superficial al fructelor, nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, dacă se respectă igienice ca: spălarea mâinilor după decojirea fructelor (pentru a evita contaminarea pulpei fructului) sau evitarea consumului cojii. Prin ingerarea acestui aditiv foarte toxic se pot provoca hemoragii interne sau modificări ale proceselor metabolice (experiențe pe ).

La persoanele sensibile s-a constatat apariția fenomenelor alergice (dermite de contact) la contactul acestei substanțe cu pielea. Este interzis în Australia. Având în vedere modul în care se utilizează acest aditiv toxic (tratarea superficială a fructelor citrice, impregnarea hârtiei de ambalare), nu se exclude nici posibilitatea înmagazinării sale în fructe. Din acest motiv, în cazul copiilor și al bolnavilor, consumul de citrice tratate cu difenil (sau ambalate în hârtie impregnată cu difenil) trebuie să fie mai redus.

Aditivul E230, în concentrații extrem de mici (PPM-părţi per million, sau PPB-părți per billion), poate provoca tulburări ale echilibrului hormonal. Se poate acumula în țesutul gras uman. S-a constatat că la ingerarea difenilului de către animalele de experiență, în doze de 0,01- 0,1% pe o perioadă mai lungă de timp, apar modificări histologice la nivelul ficatului. La doze de 10 ori mai mici, difenilul produce o scădere a duratei de viață a acestora.

Au mai fost semnalate și alte modificări, ca de exemplu reducerea concentrației hemoglobinei din sânge. Pentru organismul uman, conform normelor FAO/OMS, doza zilnică admisibilă este de 0,05 mg/kilocorp. Este interzis în UE din anul 2004.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :