E228 bisulfit de potasiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
105 Views

E228 bisulfit de potasiu este un alimentar cu rol de , chimic. Se obține prin barbotarea unui curent de dioxid de sulf, printr-o soluție rece de hidroxid de potasiu sau carbonat de potasiu. Se prezintă sub formă de soluție apoasă incoloră, limpede. Aceasta are o reacție slab acidă. Se oxidează la aer, dând sulfat de sodiu. Are miros ușor sulfuros și un gust specific.

În ce alimente se găsește aditivul E228 bisulfit de potasiu?

E228 bisulfit de potasiu se adaugă în băuturi alcoolice și nealcoolice, inclusiv în bere cu sau fără alcool, , cidru, rachiuri de fructe. De asemenea, aditivul E228 se mai adaugă în oțet de , produse de cofetărie, în glucoză, în siropuri pentru înghețată, siropuri aromate folosite în industria panificației, în sucuri de fructe, inclusiv în concentrate de sucuri de fructe. De asemenea, E228 mai este adăugat în înlocuitori de carne, pește, crustacee, în pește sărat etc. Aditivul E228 mai este prezent și în biscuiți, fructe și legume conservate, în produse pe bază de , inclusiv în / snacks-uri, în legume și fructe deshidratate, în gemuri, jeleuri și marmelade etc.

De ce se folosește aditivul E228 bisulfit de potasiu?

Utilizarea aditivului E228 bisulfit de potasiu în industria alimentară reprezintă o necesitate, în primul rând datorită rolului său de conservant pentru o serie de produse. Astfel, ca și ceilalți aditivi anorganici cu sulf, are o acțiune bacteriostatică, inhibând dezvoltarea și activitatea unor patogene (salmonele, clostridii, stafilococi etc.). Acționează în mai mică măsură asupra drojdiilor și mucegaiurilor. De asemenea, utilizarea aditivului este o necesitate, deoarece inhibă producerea de toxine de către microor­ganisme, asigurând astfel stabilitatea sanitară și senzorială a produselor în care se încorporează.

Prin eliberarea de dioxid de sulf, prezintă un efect reducător, antioxidant, inhibitor al proceselor de îmbrunare enzimatică și neenzimatică, de protecție a pigmenților din fructe și legume, precum și a acidului ascorbic (vitamina C).

/ efecte ale aditivului E228

Aditivul E228 este substanța care, la persoanele sensibile, produce fenomene alergice (cefalee, rinite, urticarie, astm). De asemenea, în cazul persoanelor astmatice s-a observat o inten­sificare a astmului. Dozele admise sunt de maximum 0,7 mg/kilocorp şi zi (exprimate în SO2).  În doze mici, aditivul E228 provoacă iritații ale atractului digestiv. De asemenea, E228 inactivează vitamina B, iar pe termen lung s-ar putea produce avitaminoză, adică lipsa vitaminelor din organismul uman. În doze mari provoacă dureri de cap, greață, vărsături, alergie și astm. Nu este recomandat consumul de carne proaspătă ambalată în E228, deoarece ar putea masca pierderea de , cauzată de bacterii.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net
www.foodallergens.info

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :