E227 bisulfit de calciu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
112 Views

E227 bisulfit de calciu este un aditiv alimentar cu rol de conservant, chimic. Se obține prin barbotarea în exces a dioxidului de sulf în soluție apoasă de hidroxid sau carbonat de calciu. Se prezintă sub formă de soluție apoasă verde/galbenă. Are un miros pronunțat de dioxid de sulf. Ca toți sulfiții acizi, este solubil în apă, iar soluția sa are o reacție slab acidă.

În ce alimente se găsește aditivul E227 bisulfit de calciu?

Aditivul E227 bisulfit de calciu poate fi folosit în diverse produse obținute din prelucrarea fructelor și legumelor, ca de exemplu în deshidratați, în snacks pe bază de și , în legume deshidratate, în roșii deshidratate, în conservate în oțet, ulei sau saramură. De asemenea, se adaugă în ardei gras în saramură, în fructe deshidratate (caise, piersici etc.), în fructe și legume zaharisite, cristalizate, glasate, în gemuri, marmeladă și , în umpluturi folosite în .

E227 mai este folosit și la conservarea înlocuitorilor de carne, , crustacee, în uscat sărat, în crustacee și cefalopode proaspete refrigerate sau congelate. Se mai folosește la fabricarea sucurilor de fructe, precum și în diverse băuturi aromate și , inclusiv vinuri, bere, băuturi fără alcool etc.

De ce se folosește aditivul E227 bisulfit de calciu?

Ca și celalți aditivi de , aditivul E227 asigură securitatea sanitară sau inocuitatea produsului alimentar. Astfel, el are o acțiune inhibatoare asupra dezvoltării unor patogene (clostridii, stafilococi, salmonella etc.). Prezintă o activitate mai slabă asupra drojdiilor și mucegaiuri lor. De asemenea, inhibă producerea de toxine de către micro­organisme. Prin inhibarea microorganismelor patogene se asigură nu numai stabilitatea microbiologică a produsului alimentar, dar și stabilitatea sa senzorială. Aditivul E227 mai prezintă efect reducător, este antioxidant inhibitor de îmbrunare enzimatică și neenzimatică, este agent de albire, protejează pigmenții fructelor și legumelor, ameliorează gustul, joacă rol de agent de limpezire în industria fabricării vinului etc.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 227 bisulfit de calciu

Aditivul E227 provoacă iritații în tractul digestiv și inactivează vitamina B. Pe termen lung, consumul său regulat ar putea produce avitaminoză, adică deficiență de vitamine în organism). În doze mari poate provoca dureri de cap, greață, alergie și astm. De asemenea, nu se recomandă consumul de carne proaspătă ambalată cu acest aditiv, deoarece ar putea masca pierderea de culoare cauzată de bacterii.

Persoanele astmatice care consumă alimente cu acest aditiv, observă o intensificare a afecțiunii. S-a mai observat, în vinuri, în cazul utilizării aditivilor cu sulf care sunt impurificați cu cantități mai mari de sulfați sau sulfuri (față de prevederile legale), prezența unor cantități nepermise de hidrogen sulfurat și mercaptani, care, pe lângă faptul că produc mirosuri neplăcute (ouă clocite sau usturoi), sunt toxice pentru organismul uman. Explicația prezenței acestor substanțe este următoarea: drojdiile utilizate la fermentație atacă sulfații și sulfurile, iar în celula de drojdie sulful este redus la hidrogen sulfurat sau mercaptani și eliminat sub această formă în vinuri. Doza zilnică admisă pentru acest aditiv este de 0,7 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :