E226 sulfit de calciu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
125 Views

E226 sulfit de calciu este un alimentar cu rol de conservant, chimic. Este o sare de calciu a acidului sulfuros. Aditivul se prezintp sub formă de cristale albe sau sub formă de pudră incoloră. Se obține prin tratarea soluțiilor concentrate de hidroxid de calciu sau carbonat de calciu cu dioxid de sulf. Prin concentrarea la vid a soluției respective, rezultă cristale de sulfit de calciu.

În ce alimente se găsește aditivul E226 sulfit de calciu?

E226 sulfit de calciu se adaugă în băuturi alcoolice sau nealcoolice, ca de exemplu în bere (inclusiv bere fără sau cu concentrație scăzută de ), în vinuri, în cidru, rachiu de pere, rachiuri de fructe, în mied, în de fermentație, în și în concentrate pe bază de . De asemenea, aditivul E226 se mai adaugă în produse de cofetărie, în diverse siropuri (inclusiv siropuri pentru înghețată), în glucoză. E226 mai este adăugat și în , snacks-uri, în ciuperci prelucrate, în nucă de cocos, smochine, prune, , piersici, în umpluturi pentru plăcinte, în pastă de hrean, în pastă de ceapă și usturoi, în banane și alte fructe etc.

De ce se folosește aditivul E226 sulfit de calciu?

Aditivul E226 sulfit de calciu reprezintă o necesitate pentru industria alimentară, având în vedere în primul rând acțiunea sa antiseptică. Prin eliberarea dioxidului de sulf în produsele în care se încorporează, are efect bacteriostatic asupra bacteriilor, dar mai puțin asupra drojdiilor și mucegaiurilor.

Pe lângă acțiunea antiseptică, aditivul E226 mai prezintă efect reducător (este un agent de albire), fiind un inhibitor al îmbrunării enzimatice și neenzimatice, un antioxidant, un protector față de pigmenții antocianici și carotenoizi din . Ameliorează gustul prin combinarea dioxidului de sulf eliberat cu acetaldehidă (în industria vinului) și în același timp prezintă un efect sinergetic cu antioxidanți ca acidul benzoic E210 și acidul sorbic E200.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E226

Aditivul E226 nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorului, când este folosit în dozele impuse de legislația în vigoare. Totuși, în cazul persoanelor sensibile, a fost semnalată apariția fenomenelor alergice (cefalee, astm, rinite, dureri de cap, dermatite etc.). De ase­menea, s-a mai constatat la persoanele astmatice o intensificare a astmului.

Doza admisă pentru acest aditiv este de 0,7 mg/kilocorp şi zi (exprimat în dioxid de sulf). Pe de altă parte, în doze mici provoacă iritații ale tractului digestiv și inactivează vitamina B. Pe termen lung, consumul său regulat ar putea produce avitaminoză, adică deficiență de vitamine în organism. În doze mari, aditivul E226 provoacă dureri de cap, greață, vărsături, alergie. Nu se recomandă consumul de carne proaspătă ambalată cu aditivul E226, deoarece ar putea masca pierderea de culoare cauzată de bacterii.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :